Передплата 2024 «Добра кухня»

Рада з питань свободи слова засудила тиск на «Схеми» та закликала Портнова не використовувати журналістське посвідчення

  • 20.11.2019, 16:14
  • 473

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України висловила підтримку журналістам програми розслідувань «Схеми» (Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа) та засудила розголошення персональних даних працівників проєкту.

Цю заяву підтримали дев'ять з 15 членів Ради, повідомив «Детектору медіа» секретар Ради Вадим Міський.

«Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при президентові висловлює свою підтримку колегам з програми журналістських розслідувань „Схеми“ (Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа), засуджує розголошення персональних даних співробітників програми „Схеми“, а також тиск і погрози на їхню адресу з боку колишнього народного депутата і ексзаступника Глави Адміністрації Президента Андрія Портнова», — йдеться у заяві.

Члени ради наголосили, що оприлюднення персональних даних співробітників медіа ставить під загрозу їхнє життя і здоров’я, а погрози і тиск мають очевидні ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Рада також закликала Портнова не використовувати журналістське посвідчення та не наполягати на захисті його журналістських прав, бо він «насамперед є політиком та фаховим юристом».

За словами секретаря ради Вадима Міського, ініціаторами даної заяви були Сергій Томіленко і Наталя Геменюк. Її розглянули в електронному режимі 20 листопада. Підтримали заяву 9 з 15 членів ради.

Він уточнив, що не підтримали рішення «представники умовно каналів ZIK (Наталя Влащенко, — ред.) та 112, які у раді є, і декілька людей, які наразі закордоном і не брали участі у голосуванні».

Зокрема, не брали участі у голосуванні Тетяна Лебедєва і Тарас Шевченко.

За словами Міського, сподівання, що Портнов дослухається до цієї заяви, у ради немає, але це рішення мало на меті показати, що рада розцінює Портнова як не журналіста і засуджує його тиск.

Він також розповів, що на минулому очному засіданні рада заслухала представників МВС і Нацполіції, які повідомили, що наразі у діях журналістів «Схем» не вбачають незаконного стеження за Портновим, бо це відбувалася у публічних місцях.

Сам Портнов у телеграмі написав, що «взяв заяву до уваги», але разом з тим сказав, що і надалі публікуватиме персональні дані журналістів і їхніх рідних, якщо помітить їх у радіусі 10 км.

Нагадаємо, колишній голова Адміністрації президента часів Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов писав у Telegram, що упіймав журналістів «Радіо Свобода» на стеженні за ним.

Він опублікував дані про автомобілі журналістів, звинувачуючи їх у незаконному зборі інформації. Після заяв про тиск і перешкоджання журналістській діяльності сам Портнов назвав себе журналістом каналу «112 Україна» і пригрозив журналістам «Радіо Свобода» відповідальністю за перешкоджання його «законній професійній діяльності».

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом погроз журналістам «Радіо Свобода» з боку Портнова.
Після цього Нацполіція отримала заяву адвоката Андрія Портнова і розпочала кримінальне провадження щодо перешкоджання діяльності журналістів та порушення недоторканності приватного життя.

Крім того провадження щодо погроз від Портнова прокурорам Генпрокуратури розслідує Служба безпеки. 14 листопада в Офісі президента відбулося перше засідання Ради з питань свободи слова та захисту журналістів, де заслухали поліцію і МВС стосовно справ за заявами журналістів видання «Радіо Свобода» й ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнов.

Схожі новини