Передплата 2024 ВЗ

"Зацікавлені особи" намагаються унеможливити співпрацю України з МВФ, - глава НБУ

Голова НБУ Яків Смолій обговорив подальшу співпрацю України з МВФ з Тимчасово повіреним у справах США Посольства США в Києві Вільямом Тейлором, а також натякнув, що "є намагання зацікавлених осіб, ймовірно, з числа колишніх власників банків, унеможливити співпрацю з МВФ".

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Необхідність подальшої співпраці з МВФ була у фокусі сьогоднішньої зустрічі Голови НБУ Якова Смолія, його першого заступника Катерини Рожкової та заступника Дмитра Сологуба з Тимчасово повіреним у справах США Посольства США в Києві Вільямом Тейлором», — йдеться в повідомленні.

Упродовж розмови члени Правління НБУ розповіли пану Тейлору про спільну роботу Уряду, НБУ та Офісу Президента, спрямовану на забезпечення зростання економіки, у тому числі за рахунок відновлення повноцінного кредитування бізнесу.

Торкнулися також теми судових процесів проти колишніх власників збанкрутілих банків, важливості повернення коштів державі та вкладникам та ролі судової реформи у цьому.

«Очевидними є намагання зацікавлених осіб, ймовірно, з числа колишніх власників банків, унеможливити співпрацю з МВФ через інформаційні атаки та судові рішення, метою яких є дискредитація НБУ та реформ у фінансовому секторі», — наголосив Смолій.

Зі свого боку пан Тейлор підкреслив, що підтримує незалежність НБУ, оскільки незалежний центральний банк, спрямований на оздоровлення банківського сектору, сприятиме підвищенню довіри іноземних інвесторів до України.

Під час зустрічі представники НБУ розповіли про останні макроекономічні здобутки та поточну ситуацію в економіці. Зокрема, вони відзначили стійке зниження інфляції, яка уповільнилася до 6,5% у річному вимірі за підсумками жовтня, і досягне цілі 5% вже в наступному році.

«Попри стійке поліпшення макроекономічної ситуації в Україні, продовження співпраці з МВФ є одним із першочергових завдань української влади. Програма з МВФ — це не лише гроші. Головне, що це — якір для реформ в Україні, які нам вкрай необхідні для стійкого економічного зростання», — зазначив голова НБУ.

Схожі новини