Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові ушосте відбудеться концерт пам’яті Квітки Цісик

За підтримки депутата Львівської міської ради, мецената Романа Грицевича 22 листопада у Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької відбудеться благодійний гала-концерт, присвячений пам’яті Квітки Цісик. Початок о 17.00 та о 20.00.

Про перебіг концерту та його учасників розповіли під час пресконференції, яка відбулася у Львівській міській раді.

Ініціатор концерту депутат Львівської міської ради Роман Грицевич зазначив, що у Львові уже вшосте відбуватиметься концерт пам’яті Квітки Цісик. Він буде надзвичайно цікавим, і тому Роман Грицевич закликав львів’ян відвідати його.

Окрім того, у фойє театру можна буде сфотографуватися біля скульптури неповторної Квітки, яку виконала студентка Львівської академії мистецтв, родом із Луганщини Єлизавета Білоцерківець. Потім скульптуру передадуть у Львівську СЗШ № 54, де розміщений музей неповторної співачки.

«У Львові давно такого концерту не було, де була б представлена така гама виконавців. Кожен із них виконає пісню Квітки Цісик. Такою є традиція нашого міжнародного конкурсу імені Квітки Цісик, який проводиться з 2008 року. Львів’яни також матимуть можливість почути зі сцени голос відомої акторки Київського театру імені Івана Франка Вікторії Васалаті, який порівнюють з голосом Едіт Піаф», — розповів Роман Грицевич.

У концерті візьмуть участь Павло Табаков, Ольга Богомолець, Брія Блесінг, Вікторія Васалаті, Богдан Стельмах, Орест Цимбала, Володимир Кудовба, Ярина Білецька, Вікторія Сивоус, Богдан Цісінський, гурт «Van Bob», хореографічний ансамбль «Ранок».

Популярний співак Павло Табаков на пресконференції зізнався, що напередодні концерту ще раз переслухав альбоми Квітки, передивився інтерв’ю та фільми, зняті про неї.

«Квітка Цісик — це дивовижна жінка і надзвичайний талант, який через покоління передавався їй від батьків, дідів і прадідів. Вона записала разом зі своїм чоловіком альбом в Нью-Йорку. Важко уявити, як на той час можна було виділити такі шалені кошти (більше, ніж пів мільйона доларів). Любов до українського вона передавала синові, співаючи українські колискові, бо вважала, що її дитина має рости на українських піснях і на українській музиці.

Павло Табаков розповів, що на концерті заспівають для глядачів пісню Квітки Цісик у дуеті з Брією Блесінг.

Співачка Брія Блесінг вважає великим натхненням участі у концерті пам’яті Квітки Цісик і вважає, що їхні історії з Квіткою дещо схожі, хоч у Брії немає українських коренів.

Зокрема, Брія вбачає подібність у тому, як можна любити різні культури і не втратити себе. «Я теж проходила на своєму шляху такі моменти, чи я більше американка чи українка, чи я більше люблю Америку чи Україну. Згодом зрозуміла, що не обов’язково вибирати, що любові вистачає на всіх, бо переконана, чим більше ми любимо, тим більше у нас є любові. Для мене Квітка була прикладом, як співачка і як людина. Зараз, коли я повертаюся до Америки, Квітка для мене є також натхненням, що живучи в Америці, не обов’язково втрачати українську мову не потрібно забувати українські пісні», — сказала Брія Блесінг.

До речі, Брія Блесінг буде жити в тому штаті, де жила Квітка Цісик — Нью-Йорк. Брія вже дізналася через інтернет, що там є українська діаспора і планує налагодити з ними контакт, щоб мати з ким спілкуватися надалі українською мовою, щоб мати можливість відвідати українські концерти.

Своїми роздумами про те, що є для них постать Квітки Цісик, поділилися інші учасники концерту, а молода виконавиця Вікторія Сивоус навіть заспівала пісню, яку вона виконає під час концерту.

Додамо, що частину коштів, зібраних за квитки на концерт, буде перераховано у Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр на придбання пересувного мамографу.

Схожі новини