Передплата 2024 «Добра кухня»

Нардеп від "Слуги народу", який лобіював у Раді тютюнову правку, виявився власником цигаркового бізнесу та має маєток на Кіпрі, – ЗМІ

  • 14.11.2019, 08:33
  • 1 275

Народний депутат від "Слуги народу" Андрій Холодов, з яким пов'язують лобіювання правки до законопроєкту №1049, що збільшують заробітки для роздрібних торговців тютюном, виявився власником цигаркового бізнесу.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях», передає Радіо Свобода.

«Родина народного депутата Холодова мешкає на Кіпрі, а сам він регулярно літає сюди. Як-от цього разу, коли в Україні мала б тривати робота обранця з виборцями. При цьому, як нам повідомили у Верховній Раді на офіційний запит, відпустку на цей період він не брав», — йдеться у розслідуванні.

Сам народний депутат має на Кіпрі постійну посвідку на проживання — про це на умовах анонімності «Схемам» повідомили два джерела в Міграційній службі острівної держави.

У своєму розслідуванні, яке привело журналістів на Кіпр, «Схеми» доводять, що народний депутат від «Слуги народу» Андрій Холодов таки пов’язаний із тютюновим бізнесом, а отже, лобіюючи у Верховній Раді правку, що збільшує заробітки для роздрібних торговців цигарками, він відстоював свої інтереси.

Холодов публічно заперечував, що має якісь інтереси у торгівлі цигарками. «Ніякого тютюнового бізнесу в мене ніколи не було», — писав він у Facebook.

«І це не дивно — адже інакше депутату від „Слуги народу“ довелось би визнати наявність серйозного конфлікту інтересів при лобіюванні законодавства, яке покращує умови його власного бізнесу», — йдеться в розслідуванні.

«Схемам» вдалося знайти документальні підтвердження цього зв’язку.

«Родина депутата Холодова має стосунок до повного циклу дистрибуції цигарок — від оптової закупівлі у виробників (через фірму „Сіті Трейдінг Компані“), розповсюдження цих партій у кіоски (власник кіосків — „Київ Маркет Солюшн“), і роздрібного продажу в цих кіосках через дві фірми („Віктрум“ та „Інтертабако“)», — йдеться в матеріалі «Схем».

У жовтні Верховна Рада ухвалила законопроект № 1049 з правкою № 8, якою змінюється формула перерозподілу прибутків між різними учасниками ланцюжка з торгівлі цигарками. Зокрема, збільшується маржа заробітку для оптових і роздрібних продавців тютюнових виробів. До винесення в зал на голосування, ця правка пройшла через комітет із питань фінансів, податкової та митної політики, її підтримав голосуванням і лобіює публічно заступник голови комітету Андрій Холодов.

У коментарі «Схемам» депутат спершу довго робив вигляд, що не може пригадати, про яку правку йдеться, згодом нібито не міг зрозуміти запитання, чи має його родина у власності мережу кіосків на зупинках.

На запитання, чи є він «бенефіціаром» правки, розглянутої його комітетом, депутат відповів: «За неї проголосували 215 „слуг народу“ і 40 депутатів з інших фракцій. Якщо є така статистика, як ви вважаєте, це я є бенефіціаром цієї правки?»

Після чого Холодов обурено перепитав голову комітету, чи мають право журналісти підходити до народних депутатів і спілкуватись з ними до початку засідання.

Раніше «Схеми» розповіли про маєток в елітному районі Відня у власності родини Андрія Холодова. Маєток придбаний у 2013 році за 6 мільйонів євро.

Також журналісти виявили, що ще кандидатом у народні депутати Андрій Холодов велику кількість часу проводив у Австрії, при чому сукупна тривалість його перебування за кордоном була більша, ніж дозволено вимогами законодавства щодо безперервного проживання кандидата в депутати в Україні протягом останніх п’яти років.

Схожі новини