Передплата 2024 «Добрий господар»

Пройшов пішки Європою тисячу кілометрів!

Цей шлях подолав за 45 днів

Юрій Юрчик — житель села Проліски Бориспільського ра­йону Київської області. Працює у Києві головним інженером проєкту в ТОВ «Інститут Укрдорпроєкт». Нещодавно пан Юрій повернувся із захопливої пішої подорожі Європою.

Протягом чотирьох мі­сяців до подорожі я ви­вчав інформацію про особливості маршруту, встанов­лював програми, завантажував на «ґугл-мепс» маршрут, — роз­повів Юрій Юрчик. — Знайомив­ся з досвідом інших пілігримів (так називають тих, хто подоро­жує пішки. — Авт.).

Розпочав подорож з фран­цузького міста Бордо. До нього дістався з Парижа потягом TGV, який їде зі швидкістю 300 км/год. Стокілометрову подорож завершив у місті Лабуер. Звідси пересів у потяг і доїхав до міста Сен-Жан-П'є-де-Пор, що неда­леко від французько-іспансько­го кордону. Зі Сен-Жана почав новий відлік подорожі — марш­рутом Camino Frances. Марш­рут міжнародний, на нього ви­ходять пілігрими з усього світу. Наш земляк зустрічався з гро­мадянами США, Канади, Мекси­ки, Малайзії, Китаю, Південної Кореї та інших країн. Вік пілігри­мів — від 9 до 70 років. Бачив на­віть матір із трьома дітьми.

«Маршрут, яким я йшов, має добре ознакування, — веде далі мандрівник. — На маршруті бага­то закладів харчування, хостелів. У муніципальному ціна за ночівлю 5−10 євро, у приватному — 10−20 євро. Познайомився з багатьма пілігримами. Я трохи знаю англій­ську мову, а ось французькою та іспанською не володію. Часом ко­ристувався Google Translate. Іс­панці доброзичливі, готові прийти на допомогу».

Майже 1000 км, від Сен-Жан-П'є-де-Пор і аж до мису Фіс­тера, Юрій Юрчик подолав за 45 днів. За день проходив 25−30 км, максимум — 40. Найваж­че було долати Месету (плато в Іспанії та Португалії) у другій половині дня, бо сильно «під­смажувало» сонце. На плечах ніс рюкзак вагою 9−10 кілогра­мів. Хотілося пити багато води, яку набирав дорогою зі спеці­альних фонтанчиків.

Милувався краєвидами. Вра­зила своєю вишуканістю архітек­тура: чимало пам’яток старовини добре збережені. На узбіччі доріг, у лісопосадках чисто.

Мандрівник зараз робить паузу в подорожах, а потім буде го­тувати рюкзак у дорогу. Планує пройти шляхами Португалії — за маршрутом Camino Portuges, який пролягає узбережжям Ат­лантичного океану.

Василь Закревський

Київська область