Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівщина - перша на Євромапі України, - Олег Синютка

  • 12.11.2019, 12:14
  • 708

Експерти Центру "Нова Європа" створили "Євромапу" – рейтинг областей, складений на основі відповідності до індикаторів, які найбільш виразно відображають динаміку зближення окремих регіонів країни з ЄС.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат України від «Європейської Солідарності», ексочільник Львівської області Олег Синютка.

Аби отримати найбільш об’єктивну та вичерпну картину рівня європейської інтеграції в різних областях, — йдеться у публікації «Європейської правди», — розробили 34 відповідних індикатори в рамках таких восьми сфер:

Економічна інтеграція

Інфраструктура

Локальна демократія та підзвітність

Освітня, наукова та культурна інтеграція

Енергетична та екологічна політика

Гендерна рівність

Комунікація євроінтеграції

Ширше партнерство

Індикатори, що мають найбільше значення, оцінювались у 10 балів, середнє — у 7 балів, найменше — у 5 балів.

Здебільшого за 10-бальною шкалою оцінювались економічні індикатори, за 7-бальною — індикатори зі сфер «локальна демократія та підзвітність», а також «комунікація євроінтеграції», за 5-бальною — індикатори зі сфер «гендерна рівність» та «ширше партнерство».

Оцінювання здійснювалося методом пропорційного рейтингування — від кращого результату тієї чи іншої області до гіршого — із застосуванням відповідного кроку.

За результатами дослідження до трійки лідерів увійшли Львівщина, Івано-Франківщина та Вінниччина. Однак важливо зазначити, що навіть вони далекі від ідеального стану справ (досягнули дещо більше половини від усіх індикаторів).

Південні та східні області очолюють рейтинги у низці секторів — наприклад, Миколаївщина має найвищі показники з нарощування своїх експортних потужностей на ринок ЄС.

Донецька та Луганська області переважають за кількістю проєктів у рамках кредитної підтримки з боку Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), а Херсонська та Харківська — за обсягами фінансування таких проєктів. Серед областей, які мають найбільшу кількість підприємств із капіталом із країн ЄС, — Дніпропетровська і Харківська.

Текст підготовлено Центром «Нова Європа»

Із повним текстом дослідження можна ознайомитися тут

Схожі новини