Передплата 2024 «Добра кухня»

Кілька раз в 100 років: завтра жителі Землі матимуть змогу спостерігати рідкісне космічне явище

  • 10.11.2019, 13:58
  • 1 702

Вже цього понеділка, з 14:35 за Києвом можна буде спостерігати транзит Меркурія перед Сонцем.

Про це повідомляє Укрінформ.

Транзит Меркурія перед Сонцем — відносно рідкісне астрономічне явище, яке можна побачити приблизно 13−14 разів на сторіччя. Відбувається воно нерівномірно: проміжок часу між двома транзитами може бути від трьох до десяти й більше років.

Востаннє жителі Землі могли спостерігати проходження Меркурія по диску Сонця у 2016 році. Тоді воно тривало не дуже довго — планета пройшла по нижній частині світила. Цього року воно триватиме цілих п'ять з половиною годин.

Меркурій майже в 300 разів менший від Сонця. Через це побачити його на диску зірки буде непросто. Найкраще для цього підійде телескоп. Його потрібно направити прямо на Сонце, не дивлячись при цьому в окуляр. Щоб побачити Меркурій, потрібно буде розташувати напроти окуляра аркуш паперу і налаштувати фокус. Планета буде виглядати як невелика чорна точка, яка повільно рухається по диску зірки. Також можна спробувати побачити явище за допомогою бінокля зі спеціальним світлофільтром, який захистить очі від яскравого світла.

Для тих, хто не зможе спостерігати явище ні за допомогою телескопа, ні за допомогою бінокля, космічне агентство NASA буде проводити пряму трансляцію з Обсерваторії сонячної динаміки. Вчені використовують транзит для точної настройки телескопів, особливо тих, які знаходяться в космосі та не можуть бути відрегульовані вручну.

Транзити — одне з найбільш корисних для астрономії явищ. Проходячи перед зіркою, планета трохи зменшує яскравість, і це можна виявити за допомогою телескопів. Саме використання транзитного методу дозволило вченим вперше виявити екзопланети і екзосупутники. На сьогодні за допомогою цього методу астрономи відкрили понад дві тисячі екзопланет в різних зоряних системах.


Схожі новини