Передплата 2024 ВЗ

Мама у 15 років: у Запоріжжі школярка народила двійню

  • 09.11.2019, 08:58
  • 1 346

У Запоріжжі 9-класниця народила близнюків.

Лікарі відзначають, що пологи 15-річної дівчини минули блискавично і юна мати почувається добре йдеться в сюжеті ТСН.

Андрію та Саші лише по 4 дні, їхню маму привезли до пологового о 1:30 ночі, через три години вона народила — у свій власний 15-й день народження. Бабуся малюків звістку про вагітність доньки зустріла спокійно: 52-річна жінка сама має 7 дітей, тому питання про переривання вагітності навіть не ставила. Зятя вона називає сином, а той її — мамою. Жити разом як чоловік та дружина Ліза з Олексієм почали, коли йому було 19 років, а їй — 13. «Вибачте, стільки ситуацій — потім осуджують дівчат, котрі там десь по кутках, за кущами, по притонах — додому приносять у подолі. То я дала згоду — хай краще на моїх очах», — пояснила Світлана Некрасова.

В селі реагували не так спокійно — були й такі, хто ранню вагітність активно засуджував. «Ну, декотрі говорили спочатку, а потім уже всі все зрозуміли, що зворотнього шляху немає — і якось усі пошли в кращий бік», — каже батько дітей Олексій Кащенко.

Зазвичай юним породіллям роблять кесарів розтин, але в цьому випадку все відбувалося надто стрімко, тому народжувала Ліза сама. Загальмувати пологи також не вдалося. «Точку неповернення минули вже, там було відкриття 8 сантиметрів, а повне відкриття 10 сантиметрів. Ну, давайте суто арифметично порахуйте і зрозумієте, що що йде мова», — каже головний лікар обласного перинатального центру Олександр Кирилюк.

Юна мати почувається добре, а от хлопчики у реанімації на штучному диханні. Вони народилися на 34-му тижні з вагою менш ніж півтора кілограми. У обидвох є проблеми. «Першочергова — це з легенями. У одної дитини надрив легені, в іншої гематоми», — каже волонтерка Злата Некрасова. «Стан дітей дуже тяжкий. Швидше за все, вони потребуватимуть тривалого лікування та реабілітації. Вони на механічній вентиляції», — розповів завідувач відділенням реанімації новонароджених обласної клінічної дитячої лікарні Іван Анікін.

Гроші для молодих батьків збирають волонтери, вони ж намагаються допомогти з оформленням документів, адже це проблема. Укласти шлюб, навіть за наявності дитини, в Україні можна лише з 16 років, тож навіть оформити допомогу на дитину сама Ліза не може. «Тільки в супроводі своїх законних представників. Якщо батьки чи опікуни — хтось із них. Вона народила, вона є матір’ю, але в неї немає повної цивільної дієздатності. На жаль, повна цивільна дієздатність з момента народження дітей не передбачена. З моменту укладання шлюбу — так, з моменту народження дітей — ні», — пояснила юрист Марина Келембет.

9-й клас Ліза закінчить екстерном, потім планує працювати манікюрницею. Батько дітей вже працює, тож запевняє: родину забезпечить. Офіційний шлюб молоді планують укласти за рік — коли дівчині виповниться 16. А поки хочуть якнайшвидше потрапити додому разом з дітьми: «Щоби діти одужали по швидше, забрати додому». Б

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень