Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Трускавці відкрився VІІІ Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат»

Такого дійства у Трускавці ще не було. 7 листопада, мабуть, тільки лінивий не прийшов на площу перед кінотеатром «Злата», де молодіжний духовий оркестр «Львівські фанфари» разом з мажоретками «Феєрія» на повну силу заявили про початок УІІІ Трускавецького міжнародного кінофестивалю.

Містяни уже звикли, що восени до Трускавця з"їжджаються зірки кінематографа, щоб взяти участь у кінофестивалі «Корона Карпат». А знаменитостей у курортне містечко на свято кіно щороку прибуває все більше й більше. І не лише акторів, а й режисерів, продюсерів, сценаристів… Цього разу червоною доріжкою йшли улюблениця шанувальників кіно, голова журі кінофестивалю акторка Римма Зюбіна, засновник кінофестивалю «Корона Карпат» режисер Борис Савченко, найсильніша людина світу і актор Василь Вірастюк, який приіхав презентувати фільм «Пригоди святого Миколая», актриса Ірма Вітовська, яка представила нову стрічку молодого режисера Антоніо Лукіча «Мої думки тихі», що стала фільмом-відкриттям VІІІ Трускавецького кінофестивалю, співак і актор Михайло Грицкан, майбутні зірки знімальних майданчиків, юні актори нового фільму «11 дітей з Моршина», що увійшов до конкурсної програми фестивалю.

Духовий оркестр «Львівські фанфари» і мажоретки «Феєрія».
Духовий оркестр «Львівські фанфари» і мажоретки «Феєрія».

— В Україні з`являються кінофестивалі різного рівня і наш глядач повертається до традиції відвідувати кінотеатри. І це безмежно тішить, — сказала Ірма Вітовська. — Колись ми потрапили у воронку, коли кінотеатри переживали стагнації, а зараз приходить час, коли люди починають знову дивитися кіно. Те, яким наше суспільство буде завтра, залежить від рівня культури, смаку, нашої самоповаги, самоідентичності, як нації сьогодні.

Ірмі Вітовській глядачі вручили синьо-жовтий букет
Ірмі Вітовській глядачі вручили синьо-жовтий букет

І про те, що українці почали ходити в кіно, свідчить хоча би той факт, що у день відкриття кінофестивалю пізно ввечері за програмою мали показувати фільм «Іловайськ». Однак через затримку з відкриттям і через технічні причини показ фільму затримали майже на дві години. І жоден глядач не покинув залу кінотеатру «Злата»! А після перегляду фільму ще довго спілкувалися з творчою групою стрічки.

Голова журі актриса Римма Зюбіна
Голова журі актриса Римма Зюбіна

Цьогорічний кінофестиваль — особливий, як і торік, адже організатори вже вдруге за всю історію його проведення «зелене» світло дали лише українським фільмам. Український кінематограф на повні груди заявив про свою силу, потужність і вміння зняти таке кіно, яке сміливо конкурує із зарубіжними фільмами на світових кінофестивальних майданчиках.

Генеральний продюсер кінофестивалю Теодозія Микитка (друга зліва) з гостями фестивалю.
Генеральний продюсер кінофестивалю Теодозія Микитка (друга зліва) з гостями фестивалю.

На кінофестиваль було представлено багато українських фільмів, серед яких журі вибрало 11 найкращих, що змагатимуться в основній конкурсній програмі за «Золоту корону» — найвищу нагороду фестивалю. Обіцяє бути цікавою і насиченою також програма «короткого метра» і дипломних робіт.

— Я безмежно щасливий, що з кожним роком до нас приїжджає все більше акторів, — сказав журналістові «ВЗ» генеральний директор кінофестивалю Олег Карпин. — Але ще більше задоволення отримую від того, коли бачу, що глядачів у залі більше, аніж місць. Це свідчить про те, що українське кіно сміливо конкурує із зарубіжними фільмами. Нам є що показати і чим похвалитися.

Генеральний директор фестивалю Олег Карпин з дружиною
Генеральний директор фестивалю Олег Карпин з дружиною

Книголюбам організатори теж підготували подарунок — у рамках кінофестивалю Сергій Дзюба та Арсеній Кірсанов презентуватимуть свою книгу «Заборонений» (на основі книги знято однойменний фільм), а також автори представлять ще одну власну книгу «Позивний Бандерас». Обидві картини беруть участь у кінофестивалі. А свою книгу «Месник з курорту Трускавець» представлять сценаристи Борис Савченко та Тарас Метик.

Актор і співак Михайло Грицкан
Актор і співак Михайло Грицкан

Серед цікавих заходів VІІІ Трускавецького Міжнародного кінофестивалю «Корона Карпат» — позаконкурсні програми, концерти та творчі зустрічі з провідними акторами України, а також творча зустріч у спеціалізованій школі для дітей з порушенням опорно-рухового апарату у Бориславі.

Фото автора

Трускавець

Схожі новини