Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Моршині з'явився символ Карпат

  • 07.11.2019, 17:03
  • 1 253

6 листопада в курортному парку Моршина відкрили 3-метрову скульптуру рисі. Саме цю червонокнижну тварину українці обрали символом Карпат в рамках проєкту “Разом за природу”.

Проєкт Петра Гронського «Відображення» обрали з понад 100 робіт, запропонованих для встановлення в Моршині. «Ми віримо, що скульптура рисі, яка сьогодні з’явилася у парку Моршина, стане справжньою туристичною принадою маленького міста та нестиме велику амбітну місію: привернути увагу до зникнення червонокнижних видів в Україні, розвивати регіональний туризм та знаходити молодих талановитих українців», — говорить представник організатора проєкту Марина Соловйова.

«Відображення» — це триметрова скульптура, вагою близько 600 кілограмів. Над її створенням працювала команда з 15 людей, а виробництво зайняло понад 6 місяців. За задумом художника, рись схилилася над струмком і п'є воду. «Як довго без захисту людини рись буде бачити своє відображення у воді карпатського струмка? Саме до такого запитання має привести глядачів мій проєкт. Я прагнув створити не фотографічний, а узагальнений образ рисі, який має гармонійно вписатися в ландшафт парку», — пояснює скульптор Петро Гронський.

Проєкт реалізується спільно з Всесвітнім фондом природи WWF Україна, який в червні цього року розпочав природоохоронну програму «Врятуємо рись».

«Рись — найбільша кішка Європи, що трапляється також і в Україні. На жаль, необмежене полювання та вирубування лісів призвели до того, що трапляється вона лише в нечислених лісових районах Карпат і Полісся. — заявляє Марія Закалюжна, комунікаційний експерт напрямку „Рідкісні види“ WWF Україна. — Збереження рисі в Україні — спільна справа, яка потребує підтримки з боку держави та соціально-відповідального бізнесу. Ми проводимо дослідження чисельності та стану популяції виду. Разом з науковцями на основі цих досліджень розробимо національний план дій зі збереження рисі і будемо домагатися його впровадження на державному рівні».

Схожі новини