Передплата 2024 «Добрий господар»

За Дубневича заступилися учасники АТО

Нардеп оскаржував розмір встановленої судом грошової застави у 100 млн. грн.

У четвер, 7 листопада, збіг відведений Вищим антикорупційним судом України (ВАКС) п’ятиденний термін для внесення народним депутатом з Львівщини Ярославом Дубневичем (група «За майбутнє») грошової застави у розмірі 100 млн. грн. На момент підготовки цієї публікації не було відомо, чи ці кошти від парламентарія надійшли на спеціальний казначейський рахунок. Суму цих коштів, саму форму ухваленого судом запобіжного заходу оскаржував нардеп разом із чотирма адвокатами в Апеляційній палаті ВАКСу.

Минулої суботи, 2 листопада, ВАКС розглядав подання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про обрання запобіжного заходу згаданому депутату. Таке клопотання САП скерував після того, як Верховна Рада дала дозвіл на притягнення Я. Дубневича до кримінальної відповідальності, його затримання і арешт. Перед цим рішенням у сесійній залі генпрокурор Руслан Рябошапка настирливо переконував нардепів у тому, що Дубневич своїми оборудками на «Укрзалізниці» вчинив кримінальний злочин, завдавши збитків цьому державному підприємству на 93 млн. грн.

САП просила ВАКС, аби на час досудового слідства Дубневича заарештували на 60 діб — з альтернативою внесення грошової застави 93 млн.грн. Суд вчинив по-іншому: дозволу на арешт не дав, але зобов’язав підозрюваного протягом п’яти днів внести 100 млн. грн. грошової застави. Якщо цю вимогу нардеп не виконав би до кінця 7 листопада, на вимогу САП, Вищий антикорупційний суд при повторному розгляді питання міг би переглянути своє рішення і таки відправити Дубневича під варту.

У понеділок, 4 листопада звинувачений у корупції нардеп подав скаргу до Апеляційної палати ВАКСу. Бо вважав, що обраний ВАКСом запобіжний захід є надмірним, що таких великих грошей знайти не зможе. Розгляд апеляції 7 листопада (на засідання прийшла група підтримки із депутатської групи «За майбутнє») тривав довго. Перед підписанням цього газетного номера до друку свій вердикт судова колегія Апеляційної палати ВАКС ще не оголосила.

Тим часом у соціальних мережах шириться компанія на підтримку Ярослава Дубневича. На його захист, зокрема, виступили ветерани АТО з округу, де виграв вибори цей депутат. У їхньому відеозверненні йдеться:

«Більшість з нас познайомилася із Ярославом Дубневичем на передовій. Він без зайвого пафосу привозив потрібну нам допомогу. І продовжує робити це шостий рік поспіль. Ми розуміємо, що влада взяла курс на здачу українських інтересів: відводять війська з українських територій, дискредитують патріотів-добровольців. Ми, ветерани війни з Росією - із Городоччини, Самбірщини, Мостищини, засуджуємо такі дії. Тримайтеся, Ярославе! Перемога буде за правдою. І за Вами!».

Схожі новини