Передплата 2024 ВЗ

У кожній п’ятій польській фірмі працює українець

Польська економіка зростає, зокрема, за рахунок українських заробітчан. Такого висновку дійшли експерти з Національного банку Польщі та Варшавської школи економіки. З 2014 року, відколи кількість українців у Польщі почала різко збільшуватись, пішов вгору і ВВП країни. Загалом за цей час економіка сусідів зросла на 22%. Майже половина з цієї цифри — заслуга заробітчан

Кількість працівників на польських підприємствах з 2013 року зросла на 900 тисяч — до 16,5 млн. осіб. Враховуючи, що кількість поляків працездатного віку не зросла, а навіть дещо знизилась (через старіння населення), такий бум стався завдяки заробітчанам з інших країн. Насамперед за рахунок українців, яких у Польщі, за різними даними, від 1,2 до двох мільйонів. За даними агенції з працевлаштування Personnel Service, трудові іммігранти з України працюють у 18% польських фірм. Якщо йдеться про великі підприємства, то аж 40% з них наймають на роботу українців.

Поки деякі поляки нарікають на те, що українців стало надто багато, у польській владі переймаються тим, як втримати тих трудових мігрантів, які приїхали з України. Бо якщо наплив мігрантів скоротиться, знизяться і темпи зростання ВВП Польщі. «Поліпшення економічної ситуації в Україні повинно перешкоджати еміграції її жителів. А нестабільна ситуація більшості іммігрантів, які працюють у Польщі, створює ризик того, що вони підуть, коли зовнішні умови зміняться», — пише польська Gazeta Wyborcza.

Схожі новини