Передплата 2024 «Добра кухня»

За вказівкою з Банкової СБУ займеться пошуками таємничого "Джокера", який "зливає" скандальні листування "Слуг народу"

  • 05.11.2019, 13:58
  • 1 947

Служба безпеки України отримала вказівку встановити особу людини, яка курує Telegram-канал "Джокер". На ньому розміщуються скандальні "зливи" листувань народних депутатів України від "Слуги народу" нібито із генпрокурором Русланом Рябошапкою.

Відповідне розпорядження надійшло безпосередньо з Офісу президента України, повідомляє OBOZREVTEL з посиланням на Telegram-канал «Розвідник».

За вказівкою голови СБУ Івана Баканова займатися пошуками доручено Департаменту оперативно-технічних заходів СБУ (ДОТЗ), який залучив стаціонарні кластерні комплекси дешифрування трафіку, отриманого від перехоплення сигналу мобільних телефонів. Ці комплекси здатні не тільки розшифровувати повідомлення месенджера WhatsApp, в якому велося листування з депутатами від «Слуги народу», але і встановити всі необхідні технічні дані: ідентифікатор мобільного пристрою відправника, цифровий слід сімкарти — реєстрація у базових станціях мобільних операторів.

Технічно встановити людину, яка веде канал, цілком можливо. Адже, відстеживши цифровий слід сімкарти, її перебування в радіусах роботи базових станцій, можна встановити місце розташування пристрою. А знаючи ідентифікатор мобільного пристрою, можна простежити його рух від виробника до кінцевого покупця. Більше того, можна навіть отримати архіви протоколів з'єднань передачі даних. У сукупності все це потенційно може вивести на коло осіб, ймовірно пов'язаних із акаунтом WhatsApp, що від імені Рябошапки спілкувався з депутатами «Слуги народу».

Також зазначається, що канал «Джокера», на якому були опубліковані скріни гучних листувань, з високою часткою ймовірності апаратно не пов'язаний із месенджером WhatsApp на пристрої, з якого велося листування.

«Вибір на користь Telegram, у порівнянні наприклад із Facebook, „Джокером“ цілком очевидний, а виходячи з усього вищевикладеного можна зробити висновок: пошуки „Джокера“ не призведуть до результату, і цілий департамент спеціальної служби, замість того, щоб займатися гарантуванням безпеки держави, спрацює даремно», — пишуть на каналі.

Схожі новини