Передплата 2024 «Добра кухня»

Засуджений за держзраду Вишенський взяв інтерв'ю у Цемаха — той розповів свою версію "викрадення" і катастрофи "Боїнга"

  • 01.11.2019, 17:13
  • 1 711

Колишній керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський, засуджений в Україні за державну зраду, але звільнений під час великого обміну утримуваними особами у вересні цього року взяв інтерв'ю в одного з ключових свідків у справі про катастрофу рейсу МН17 на Донбасі Володимира Цемаха, якого теж обміняли.

Про це пише ТСН.

Цемах розповів, що закінчив Полтавське вище зенітне ракетне командне червонопрапорне училище, служив в Афганістані й на Далекому Сході. «Після повернувся в рідне місто. До 2019 року проживав безпечно, не рахуючи 2014-го, звичайно. Тут робота була різноманітною. На одному місці не сидів», — сказав він, стверджуючи, що робота не була пов'язана з «армією».

Також він розповів, як очолив у бойовиків протиповітряну оборону Сніжного 26 червня 2014 року: «підійшов до коменданта міста, запитав: я потрібен? Так, каже, оно „зеушки“ стоять, не працюють».

Каже йому «довелося» стати на бік бойовиків, бо злякався, що українська влада «могла змусити українською думати» його онуків.

«У цей же день у мене виявилося дуже багато народу. Озброєння було дві „зеушки“ і два переносних зенітно-ракетних комплексів», — додав Цемах.

За його твердженням, про збитий малайзійський літак він нібито дізнався чи-то ввечері, чи то на наступний після трагедії. «Що населенню було відомо, то і мені», — заявляє він.

Цемах каже, що 2017-го нібито закінчив «службу» в так званої народної міліції з-за компресійного перелому хребта.

Також Цемах розповів свою версію «викрадення» українськими спецслужбами. Його затримали в Сніжному, і «буквально відразу на лінію розмежування повезли». Як говорить Цемах, у «викраденні» брали участь двоє людей.

«З того боку здійснили мінометний обстріл», — стверджує Цемах. «Пересиділи ми обстріл, потім мішок на голову. У підвалі мене протримали 20 хвилин», — стверджує він.

На підконтрольній українській владі території він нібито «з мішком на голові пробіг з пів кілометра до мікроавтобуса».

Як стверджує Цемах він був у такому стані, що не міг ходити, бо йому нібито вкололи транквілізатори, а ще «постріляли» по нирках. Також він говорить, що у нього забрали всі документи, долучили до матеріалів справи, і вони потрапили під гриф «таємниця слідства».

Також Цемах думає, що його військове посвідчення з'явилося на сайті розслідувачів Bellingcat, тому що їх надала Служба безпеки України.

Цемах каже, що у СІЗО він майже постійно перебував один, без мила, з увімкненим світлом, туалет був у камері.

На допити до нього приходили представники австралійської й нідерландської сторони. Вони нібито пропонували Цемаху програму захисту свідка, громадянство і будиночок в Нідерландах, але терорист відмовився «тікати», тому що, за його словами, нічого не боїться і не вважає себе злочинцем. Він навіть розглядає можливість звернутися в міжнародний суд.

«Я вважаю це актом тероризму української держави стосовно мене — намагатися навішати. Ну був я начальником ППО. Я їм пояснював, що, за великим рахунком, я перелякав їхню авіацію. Одного разу літаки пролітали й більше в районі Сніжного не літали… Я попросив: хлопці, мені привезіть труби порожні. Ми набили їх піском, з жерсті зробили пускові механізми, пофарбували, і у мене „за красою“ ходили вісім груп і показували, що у нас дійсно є ПЗРК — і дуже багато. Хоча реально дві „зеушки“ і два ПЗРК тримали оборону такої території! Це просто назва у мене було, що я начальник ППО. Це навіть взводом складно назвати, за великим рахунком», — стверджує Цемах в інтерв'ю.

Нагадаємо, 7 вересня Звільнені з полону українці ступили на рідну землю Звільнені з полону українці ступили на рідну землю відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі «35 на 35». Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту «Бориспіль», де на нього чекали рідні та близькі, журналісти й президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому — Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші.

Натомість літак з росіянами був направлений до московського аеропорту «Внуково». Серед осіб, яких в рамках обміну направили до Москви, були серед інших колишній зенітник «ДНР» Володимир Цемах та звинувачений у держзраді керівник «РИА Новости Україна» Кирило Вишинський.

Схожі новини