Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дебютний вирок Антикорупційного суду

Першою засудженою «клієнткою» стала колишня суддя

У теці «Вироки» Вищого антикорупційного суду з'явився перший файл. Дебютна справою, в якій ВАСУ вже сказав своє слово, стосується колишньої служительки Феміди Надії Посунсі. За неподання електронних декларацій екссуддю засудили до штрафу, і на рік позбавили права обіймати посади на держслужбі та в органах місцевого самоврядування.

Справа тягнулася з лютого 2018 року. На той час Посунся ще була суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області (згодом подала у відставку, і наприкінці травня того ж 2018-го її заяву задовольнила Вища рада правосуддя). Проблеми у служительки Феміди почалися після того, як відмовилася подавати е-декларації, посилаючись на небажання отримувати електронний підпис (обов'язковий у процедурі е-декларування). Заповнивши паперові звіти про доходи і майно, суддя зверталася із заявою, аби саме їх (оформлені від руки) оприлюднили на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції. Але є узаконена процедура, тож винятку для прохачки не зробили. Декларації Посунсі залишилися на папері, а оскільки в е-базі НАЗК їх не було, справа отримала продовження у суді — транзитом через антикорупційні органи.

Але за півтора року тягучки у Солом'янському райсуді Києва так і не спромоглися поставити свою крапку. Коли ж запрацював ВАСУ, справа екссудді перейшла туди. А ще через місяць з лишком прозвучав вирок. Екссуддю визнали винною і призначили покарання — штраф у сумі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів і річне обмеження на працевлаштування. Щоправда, адвокати Посунсі можуть оскаржити вердикт, звернувшись до Апеляційної палати ВАСУ.

Озвучений вирок викликав різнобій коментарів. Від «що таке 51 тисяча гривень штрафу для екссудді?!» до «краще так, ніж узагалі ніяк». За інформацією Центру протидії корупції, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і не просили жорсткішого вироку для «недекларантки». Мабуть, зважили на те, що паперові декларації та все ж оформила, тож не є злісною «ухилянткою».

Стаття Кримінального кодексу про декларування недостовірної інформації чи неподання е-декларації передбачає покарання у вигляді штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42 500−51 000 гривень), громадських робіт (150−240 годин) або позбавлення волі до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Схожі новини