Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нафтогаз готує до Газпрому новий позов на 11 мільярдів доларів

  • 29.10.2019, 15:58
  • 563

НАК "Нафтогаз України" 1 листопада подасть документи у Стокгольмський арбітраж за новим позовом проти Газпрому.

Про це у Facebook написав виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

«Я час не марнував, оскільки працював над позовними вимогами до Газпрому у новому арбітражному процесі…» — написав Вітренко.

Він також уточнив, що документи будуть надіслані до арбітражу 1 листопада, позовні вимоги на суму більше 11 млрд дол, передає Укрінформ.

«Це може стати компенсацією за припинення транзиту», — вважає Вітренко.

Раніше у Нафтогазі пояснювали, що суть позову полягає у загрозі падіння ціни української газотранспортної системи після будівництва Росією газопроводів в обхід України — Турецького потоку та Північного потоку-2. НАК готовий відмовитися від цього позову у разі підписання транзитної угоди на транспортування газу після 1 січня 2020 року.

Вітренко також зазначав, що Газпром пропонує Нафтогазу підписати мирову угоду, у якій компанія відмовиться від 2,56 млрд дол. плюс відсотки, які російська компанія повинна за результатами попереднього арбітражного процесу.

«І це заради того, щоб ми подовжили з Газпромом контракт, зобов’язання за яким Газпром не виконує, і навіть не виконує рішення арбітражу за цим самим контрактом», — написав Вітренко.

Як повідомлялося, у понеділок, 28 жовтня, у Брюсселі пройшов черговий раунд тристоронніх консультацій між Єврокомісією, Україною і Росією щодо нового контракту на транзит російського газу на європейський ринок територією України.

У Нафтогазі повідомили, що під час консультацій російська делегація знову порушила питання перегляду рішень Стокгольмського арбітражу, однак офіційних пропозицій з цього приводу не надходило.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року задовольнив вимоги Нафтогазу до Газпрому про компенсацію 4,63 млрд дол. за недопоставлені обсяги газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень Газпром повинен сплатити 2,56 млрд дол. плюс відсотки на користь української сторони.

Схожі новини