Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нардепи підтримали за основу законопроєкт про відповідальність за кнопкодавство

  • 29.10.2019, 13:25
  • 533

Верховна Рада України під час засідання 29 жовтня підтримала в першому читанні законопроєкт №2148, який пропонує штрафувати депутатів за кнопкодавство.

Рішення підтрирмали 287 нардепів, повідомляє ТСН.

Згідно із запропонованим віцеспікером Ради Русланом Стефанчуком документом, Кримінальному кодексі України пропонується встановити, що здійснення народним депутатом будь-яким способом голосування на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата (неособисте голосування) — карається штрафом від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 85 тис. грн.).

У законі «Про статус народного депутата України» визначається, що за невиконання своїх обов'язків народний депутат несе відповідальність, встановлену законом.

Крім того, у Регламенті Верховної Ради встановлюється, що головуючий на пленарному засіданні парламенту має право давати розпорядження Апарату Верховної Ради стосовно підготовки повідомлення про виявлене порушення народним депутатом вимог щодо особистого голосування.

Також законопроєктом пропонується встановити, що Апарат В Р забезпечує здійснення відеофіксації пленарних засідань Верховної Ради у такий спосіб, що забезпечує можливість підтвердження чи спростування порушення депутатами вимог щодо особистого голосування. Головуючий на засіданні встановлює присутність відповідного народного депутата у залі засідань ВР, а в разі його відсутності повідомляє Верховну Раду про виявлений факт порушення вимог щодо особистого голосування.

Як повідомлялося, у парламенті трьох депутатів піймали на кнопкодавстві: двоє — від «Слуги народу» — Сергій Литвиненко та Олена Копанчук, і самовисуванець Олександр Ковальов.

Спікер Дмитро Разумков розкритикував кнопкодавство, а перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук направив до комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України своє звернення.

Нардепи-кнопкодави від «Слуги народу» пообіцяли віддати місячну зарплату на благодійність.

Схожі новини