Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Безробітна молодь: кого чекають українські роботодавці

  • 28.10.2019, 19:58
  • 1 441

Уряд оприлюднив план дій до 2024 року. Якщо вірити його новій програмі, тривалість життя зросте на 5%, істотно знизяться процентні ставки за кредитами, а смертність і безробіття – на 5%, крім того, додасться мільйон нових робочих місць, а середній термін пошуку роботи скоротиться з чотирьох до двох місяців.

Як показує статистика, в Україні третина безробітних — це люди у віці до 35 років. На цьому тлі в парламенті вже пропонують не оподатковувати зарплату молоді до 27 років. Правда, фахівці вважають, що проблема лежить глибше. Щорічно чимало молодих українців штурмує виші, щоб вивчитися на філологів, юристів та економістів. І з року в рік з такими дипломами все важче знайти роботу за фахом, пише сайт «Сьогодні».

Віталіна родом з Вінницької області, а в столицю колись приїхала вчитися в педагогічному університеті. За фахом не працює. Каже, попит на кухарів або офіціантів завжди є, а гроші пропонують пристойні. Спочатку вирішила підзаробити, але через кілька років це перетворилося в справу життя.

«Зараз обіймаю посаду директора ресторану. Можна заробляти, нормально заробляти в нашій країні, не потрібно нікуди виїжджати. Якщо ти хочеш — ти це зробиш», — ділиться Віталіна.

Та й жовті й зелені рюкзаки доставщиків заполонили Україну теж не просто так. На розвезенні їжі можна мати від 15 тисяч на місяць, якщо працювати хоча б 40 годин на тиждень і не цуратися десятків замовлень.

Втім, не все так райдужно, вважає 24-річний Владислав. Зараз він живе з батьками. Ніякого диплома немає — кинув вчитися на муляра-елекрозварювальника. Зараз шукає пристойний заробіток у Києві.

«Працював я в різних сферах — я був і кур'єром, і комірником, і охоронцем. Навіть в торгівлі встиг попрацювати … Я хочу суму десь хоча б не менше 13 тисяч», — говорить він.

13 тисяч гривень, за свіжою інформацією Держстату, це на три тисячі більше середньої зарплати в Україні. Про таку суму за сотні кілометрів від столиці молодь тільки мріє. Зарплата вище середньої для Дмитра — 6 тисяч. У нього теж немає диплома. Хоча якби хлопець таки ризикнув виїхати з рідного села і довчився на зварника, міг би заробляти чи не в п'ять разів більше.

«Роботодавець вимагає, в першу чергу, представників робітничих професій або інженерних спеціальностей. Пропонується зарплата трактористам по 20−30 тисяч гривень. Потрібні електрогазозварники, слюсарі, ремонтники», — говорять у Державному центрі зайнятості.

Підтверджують це і сайти з пошуку роботи. Будівельникам роботодавці пропонують в середньому 15 тисяч гривень на місяць, а ось журналістам — вісім. На п'єдесталі — програмісти — про їх зарплати взагалі простіше говорити в доларах. Понад три тисячі. А ось психологи в нашій країні не затребувані — мають сім тисяч гривень на місяць.

«Навіть якщо людина насправді розуміє для чого їй вища освіта і хоче її отримати, цілком добре отримати спочатку якусь конкретну, умовно кажучи, робітничу кваліфікацію», — вважає Микола Скиба, експерт з питань освіти Українського інституту майбутнього.

Саме за цим — стверджують співробітники центрів зайнятості — до них і приходять. Вчителів, наприклад, відправляють на курси перукарів, тому що на такій роботі можна заробляти більше.

«У нас 90% безробітних — це безробітні з вищою освітою, а майже 70% вакансій — це вакансії для робітників і некваліфікованих», — зазначають у Київському міському центрі зайнятості.

Люди йдуть на біржу праці або від безвиході, або, щоб отримувати допомогу від держави, кажуть місцеві працівники. І допомога ця — не космічна. Навіть якщо зарплата була, наприклад, 20 тисяч гривень, все, що ви отримаєте — це чотири прожиткові мінімуми, тобто близько 8000. А тим, у кого стаж менше шести місяців протягом року, взагалі світить 610 гривень на місяць.

При цьому, приходити на біржу шукати вакансії — немає сенсу. Всі пропозиції публікують на місцевих сайтах.

Однак вживу обіцяють і проконсультувати, і за необхідності відправити на курси або перекваліфікацію.

Водночас в Україні офіційно вакансій більше, ніж безробітних. Найважче працевлаштуватися не тільки молоді — без досвіду або дипломів, але і жінкам за 40 з вищою освітою.

Схожі новини