Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Генпрокуратурі вже не хочуть чути про “злочинне угруповання Януковича”...

Слідчого у справі злочинів під час Євромайдану Сергія Горбатюка звільнили з роботи

Масова чистка прокурорських рядів, яку запровадив очільник ГПУ Руслан Рябошапка, зачепила і керівника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка, який, поміж іншого, розслідував загибель людей під час Революції Гідності. Його звільнили і з посади, і з ГПУ взагалі. Горбатюк вбачає у цьому упередженість нового начальника, каже, що є «незручним» для нього.

Формальною підставою для звільнення цього та багатьох інших прокурорів стало скорочення штатів у ГПУ, а також те, що звільнені відмовилися проходити запроваджену Рябошапкою переатестацію. Горбатюк каже, що така ініціатива незаконна. На думку уже екс-посадовця, його звільнення пов’язане з тим, що нинішнє керівництво Генпрокуратури не хоче розслідувати кримінальні справи про угруповання Януковича.

Одна з причин такого небажання — на високих посадах у нинішній владі працюють люди, які були в уряді часів Януковича, деяким з них, на переконання Горбатюка, і зараз можна вручити підозри про скоєння злочину. Більше того, Горбатюк заявив, що нинішній генпрокурор вважає, що злочинної організації Януковича не існувало, що це мовляв, вигадка попереднього керівника ГПУ Юрія Луценка… «Такі заяви (про відсутність ОЗУ Януковича, — УП.) є, і робляться кроки для того, щоби цю (ланку розслідувань) зруйнувати, — цитує Горбатюка «Українська правда». — Я казав: «Якщо ви хочете не бачити ознак злочинної організації, вважаєте, що це якась вигадка — будь ласка, там є 5 тисяч томів, читайте, виписуйте докази і виносьте постанову про закриття кримінального провадження».

Схожі новини