Передплата 2024 «Добра кухня»

Фальшиву п’ятсотку навіть під ультрафіолетом не відрізниш...

У Нацбанку переконують: гривня - одна з найбільш захищених грошових одиниць. Справді, частка фальшивок у загальній грошовій масі незначна.

Однак навіть НБУ відзначив, що зі серпня з обігу почали вилучати все більше фальшивих банкнот номіналом у 500 гривень. При цьому вони зроблені настільки якісно, що їх навіть у касах торговельних мереж та на АЗС приймають.

Фальшивка не має інфрачервоного захисту, але на касах переважно використовують ультрафіолетові лампи для виявлення підробок. А флуоресцентний захист, який помітний під ультрафіолетом, на підробках зімітований. Хоча й дещо відрізняється від оригіналу: на підробках флуоресцентний захист має яскравіші кольори, ніж у справжньої банкноти. Мають фальшивки навіть захисні волокна, які відсвічуються під ультрафіолетом. Єдина різниця — у підробки вони світяться зеленим кольором, а в оригіналу двоколірні — світяться зеленим і червоним. Погодьтесь, якщо біля каси черга, то касир не завжди помітить такі деталі.

За словами головного фахівця департаменту грошового обігу НБУ Віталія Ковтонюка, найбільша кількість підроблених банкнот — зразка 2006 року. І при уважному вивченні навіть такі якісні підробки можна відрізнити «на око». «Підробка цупкіша на дотик, оскільки склеєна з двох аркушів паперу.

Зображення світліше і не таке чітке, як у справжньої. При зміні кута нахилу оригінальної банкноти ромб змінює колір від фіолетового до зеленого. У підробці такого ефекту нема. Якщо розмістити банкноту під гострим кутом до джерела світла, то на лацкані піджака Сковороди помітний ще один елемент захисту — латентне зображення номіналу, 500. Якщо дивитись з одного боку банкноти, бачимо темні цифри на світлому фоні, з іншого — світлі на темному, — каже фахівець. - Якщо роздивитись банкноту на світлі, то бачимо багатотоновий водяний знак. Він повторює графічне зображення портрету Григорія Сковороди. У справжньої банкноти він формується під час виготовлення банкнотного паперу. У підробки він надрукований. Світлий елемент водяного знаку (світліший за загальний фон паперу) у підробки майже не проглядається. Захисна стрічка у підробці теж є — вона вклеєна між шарами паперу".

Фахівець каже, аби переконатись у справжності купюри, треба перевіряти відразу кілька елементів захисту. Якщо банкнота викликає сумніви, її можна віднести до відділення будь-якого банку, який скерує в НБУ для перевірки на справжність.
Цікаво, що за законом касира, який прийняв підроблені гроші за оригінал, можуть змусити відшкодувати збитки. Особливо, якщо перед прийомом на роботу касир підписав договір про матеріальну відповідальність, а на касі є усі необхідні детектори валют. Адже перевіряти гроші на справжність — його обов’язок. Щоправда, якщо робоче місце касира не обладнане спеціальними приладами для перевірки грошей, тоді вина не його, а працедавця. Адже той має забезпечити працівника матеріально-технічною базою.

50% — таку часту від виявлених фальшивок складають банкноти номіналом 500 гривень. На другому місці за кількістю підробок — 100 гривень. На такі купюри припадає 24% підробок. 200 грн та 50 грн підробляють рідше (14% і 11% грн). Банкноти дрібніших номіналів практично не підробляють.

Схожі новини