Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Провладний нардеп запевняв росіян, що Київ “готовий піти на якусь гнучкість”

28 жовтня парламентська фракція партії “Слуга народу”, в якій 252 депутати, на екстреному засіданні розглядатиме справи своїх колег-мажоритарників, В’ячеслава Медяника і Євгена Шевченка, чиї скандальні вчинки сильно б’ють по авторитету президентської політсили.

У вину дніпрянину Медянику (експерти записують його у групу впливу олігарха Ігоря Коломойського) ставлять недоброчесність, що іде врозріз з програмними постулатами «Слуги народу». Всюдисущі журналісти зафіксували телефонне листування Медяника з підприємцем Олександром Яровим, яке має ознаки корупції. Яровий просив народного депутата «порішати» з прокурорами його бізнесові проблеми. Не виключено, це листування можуть скерувати у Державне бюро розслідувань для притягнення депутата до відповідальності — ознаки криміналу у його «діловому спілкуванні» є.

Та найбільші пристрасті на терміновому засідання фракції «СН», очікується, спалахнуть при обговоренні поведінки запорожця Євгена Шевченка. Цей депутат, хоча однофракційники й відраджували від такого кроку, узяв участь у пропагандистській програмі «Велика гра» російського «Першого каналу». І озвучив там багато тез, які співзвучні риториці Кремля.

У виступі, який буцімто був спробою налагодити мирний діалог з Росією, згадувалося про «радикально налаштованих націоналістів, політика яких полягає у у ворожнечі, війні». Депутат Шевченко, як і путінські агітатори, «поливав» колишню українську владу та її президента Порошенка, звинувачував «ультранаціоналістів», які начебто підняли мовне питання, що нібито й «призвело до розколу у суспільстві». Під час дискусії з ватажком бойовиків на Донбасі Пушиліним порівняв його з «радикалами-націоналістами». Шевченко говорив про необхідність поступок України у відносинах з Росією, запевняв, що наша влада готова піти «на якусь гнучкість».

Закликав до зустрічі-перемовин з керівництвом псевдоутворень на Донбасі — щоб «один одному в очі подивитися» (згадаймо, Путін на раз вимагав, щоб Київ сів за стіл переговорів з «ополченцями»). Прикметно, що після цієї дискусії російські телевізійники запустили інтерактивне опитування глядачів, і дві третини їх (напевно, що і під впливом почутого від Шевченка) сказали, що у «конфлікті на Донбасі» винна «київська влада»…

Чимало користувачів соцмереж розцінили виступ Шевченка як капітулянтський, адже громадяни РФ сприйняли його як офіційну позицію нинішньої української влади. Попри критику у медіа, Шевченко сказав, що не шкодує про свій крок, що це не було політичною помилкою, мовляв, такими є його переконання. Але згодом зізнався, що більше не даватиме інтерв’ю російським ЗМІ. «Вони вирізали і все перекрутили, я більше з ними не спілкуюся, — обурювався член українського парламенту. — Це некоректно, це неправильно. Це брехня, обман, і такого я не терпітиму».

Коли Шевченка запитали, чи відреагували на його інтерв’ю в Офісі президента України, нардеп відповів: «Ні. Просто запитали, навіщо…».

Незважаючи на те, що вчинок Євгена Шевченка викликав великий резонанс в Україні, офіційної реакції керівництва партії «Слуга народу» на це поки що нема.

P. S. Перший заступник голови парламентської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, коментуючи останні скандали з його депутатами, сказав: «Зараз розповсюджується інформація, що ми когось будемо виключати з фракції, — це не зовсім правильно».

Схожі новини