Передплата 2024 «Добра кухня»

11 друзів корупційного «схематозу»?

У САП порушили справу за фактом можливого отримання хабара нардепами зі «Слуги народу»

Скандал, у якому фігурують 11 депутатів з фракції «Слуга народу», отримав швидке продовження. Перевіркою на детекторі брехні народні обранці, яких підозрюють у причетності до «консервування» корупційних схем у процедурі оцінки об'єктів нерухомості, не відбудуться. Подробицями резонансної історії, які просочилися у ЗМІ, зацікавилися антикорупційні органи.

Інформаційною іскрою, з якої розгорілося полум'я, стали результати голосування на засіданні парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики минулої п'ятниці. Коли дійшло до розгляду законопроєкту «Про ліквідацію корупційних схем під час оцінки обʼєктів нерухомості» (внесений у співавторстві трьома десятками депутатів з «СН» і «Голосу»), у повітрі запахло смаженим. На розв'язку довго чекати не довелося: противників законопроєкту виявилося більше, ніж прихильників.

Причому перевагу першим забезпечили депутати зі «Слуги народу». Результатами голосування були заскочені навіть «Зе!колеги» «протестантів». «Слуги народу» дали лише п'ять голосів. Решта членів фракції (які входять до згаданого комітету. — «ВЗ») проголосували проти або утрималися. Вважаю це помилкою, яку важко пояснити", — прокоментував ситуацію голова комітету Данило Гетманцев.

Версія «розшифровки» того, що він назвав помилкою, не забарилася. У ЗМІ почала просочуватися інформація, що до провалу законопроєкту, який вдарить по схемах із залученням так званих електронних майданчиків Яценка (цього депутата з групи «За майбутнє» пов'язують з Ігорем Коломойським) нардепів могли заохотити кругленькими гонорарами. Детально можливу оборудку описав екснардеп Сергій Лещенко. «Комітет провалив законопроєкт про знищення „дійної корови“ одного з найодіозніших депутатів багатьох скликань Антона Яценка. При цьому сам голова комітету Данило Гетманцев не приховував розчарування безсоромністю колег зі „Слуги народу“. Виявилося, що лише п'ятеро членів комітету від „СН“ хочуть знищити монополію Яценка. 11 принципово стали на бік Яценка. Серед них — люди Коломойського, а саме — Дубінський і Василевська… Керівництво фракції „СН“ підозрює, що якщо не всі, то деякі з 11 депутатів, „прикурили“ по 30 тисяч доларів за відмову знищувати цей „схематоз“. На Банковій вимагають перевірки цих 11 депутатів на детекторі брехні», — написав Лещенко у своєму Теlegram-каналі.

Окремі фігуранти «чорного списку» відреагували на звинувачення заявою про готовність пройти поліграф. При цьому Дубінський назвав таку ініціативу «явною демонстрацією неповаги до парламенту» й у притаманній йому манері додав, що за компанію протестувати на детекторі брехні треба і «співробітників Офісу президента, і депутатів, які є серед авторів найскандальніших і сумнівних законопроєктів цього скликання».

Поки з'ясовували, кому дорога на поліграф, до справи долучилася САП. «Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, з метою перевірки викладеної у ЗМІ інформації, зареєстровано кримінальне провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину народними депутатами України. Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 К К України — прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище», — повідомили у САП, уточнивши, що покарання, передбачене за згаданою статтею, — від 8 до 12 років за ґратами. Досудовим розслідуванням займатимуться детективи Національного антикорупційного бюро.

Розбір польотів обіцяє бути масштабнішим за вичитування на президентському килимі і тест на детекторі брехні.

Схожі новини