Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський розповів, коли відбудеться зустріч у "нормандському" форматі

  • 23.10.2019, 16:27
  • 459

Для зустрічі в нормандському форматі є певні умови, і президент назвав їх

Президент Володимир Зеленський заявив, що зустріч лідерів держав — учасників «нормандського формату» (Росії, України, Франції та Німеччини) відбудеться після розведення сил в районі Петровського і Золотого.

Про це він розповів в інтерв'ю сайту «Сьогодні».

За його словами, є певні умови для проведення «нормандської» зустрічі, які були заздалегідь обговорені.

«Ну, дивіться, коли ми говоримо, що Москва висуває умови — знаєте, дуже багато засобів масової інформації говорять про різні умови. Ми домовилися, що у нас повинна бути зустріч, коли ми узгодимо текст так званої „формули Штайнмайера“ і коли у нас буде розведення на трьох ділянках. На одній ділянці — ви знаєте — в Станиці Луганській, розведення відбулося. Зараз є підготовчі моменти до розведення в Петровському і Золотому. Там розведення не відбувається через порушення режиму тиші, але я думаю, що все обов'язково станеться, і наступним кроком буде зустріч в „нормандському форматі“. Інша інформація мені просто невідома», — сказав Зеленський.

Зазначимо, що раніше Київ розраховував на проведення «нормандської» зустрічі ще наприкінці вересня, але тоді так і не вийшло її організувати через відмову погоджувати «формулу Штайнмайера» в Мінську. Потім були очікування від жовтня. У підсумку після її узгодження був відкритий шлях до зустрічі лідерів Франції, Німеччини, Росії та України. Але тепер проблемним моментом стало гальмування розведення військ у Золотому і Петровському.

Так, наприклад, голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва, нардеп від «Слуги народу» Богдан Яременко називав розведення військ одним з обов'язкових умов для проведення зустрічі в «нормандському форматі».

Водночас глава МЗС України Вадим Пристайко говорив, що підсумковий документ «нормандського» саміту ще не узгоджений. Він уточнив, що поки узгоджена лише частина, що стосується «формули Штайнмайера».

Водночас і Пристайко, і Володимир Зеленський сподіваються, що «нормандскі» переговори пройдуть в листопаді

Схожі новини