Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Супрун дала поради, як захистити себе в умовах забрудненого повітря

  • 22.10.2019, 13:57
  • 680

В Україні та Європі ніде немає нормального рівня СО в повітрі. Він всюди завищений, особливо в містах

Про це ексочільниця МОЗ Уляна Супрун повідомила у Facebook, передає Еспресо

«Крім автомобілів, висока концентрація оксиду вуглецю, ймовірно, утворилася через масове спалювання трави, листя, сміття, залишків із полів і горіння боліт (торф'яників)», — пояснила вона.

Зазначається, що нормальним рівнем СО вважається 40 мг/метр кубічний. Таким повітрям можна дихати 8 годин. Верхній допустимий поріг забруднення — це 200 мг/метр кубічний.

Супрун дала наступні поради, що робити, аби зменшити ризики:

Не паліть листя. Листя найкраще залишати під деревами. В ньому живуть корисні комахи, і воно допомагає утримувати вологу в землі. Виняток становить листя каштанів, яке неодмінно слід прибрати і закопати, адже в ньому зимує шкідник каштанова міль. Якщо ж листя забруднене вихлопними газами, використайте той компост для вирощування декоративних рослин. Інколи нічого не робити — найкраще рішення.

Не паліть стерню і сухостій. Це руйнує ґрунти і вбиває у вогні живих істот, що їх населяють.

Розкажіть своїм знайомим і родичам про те, що не треба спалювати листя чи сміття.

Відмовтеся від автомобілів принаймні на період безвітряних теплих днів і холодних ночей. Користуйтеся громадським транспортом.

Купувати медичні маски чи оригінальні пов’язки не треба. Якщо хочете справді захиститися, а не просто збільшувати паніку, то потрібен респіратор із фільтрами, і його треба регулярно міняти на новий.

Робіть вдома вологе прибирання.

Користуйтеся денними кремами із ретиноїдами і токоферолом. Вони захищають шкіру від пошкодження агресивним середовищем.

Не грійтеся газом на кухні, і менше стійте біля плити, щоб уникнути чадного газу.

Покиньте куріння. Через куріння в крові і так є від 3 до 20% карбоксигемоглобіну, в залежності від того, скільки людина курить. Вам що, мало забрудненого повітря?

Схожі новини