Передплата 2024 «Добра кухня»

Робота після 50: експерти розповіли, якими навичками потрібно володіти літнім претендентам для працевлаштування

  • 20.10.2019, 09:33
  • 907

З 11,5 мільйона українських пенсіонерів, більше двох – працюють. Такі дані оприлюднив Пенсійний фонд України.

Нагадаємо, середня пенсія зараз складає трохи більше трьох тисяч гривень, але її отримують далеко не всі. Тому для багатьох робота не примха, а необхідність.

Втім, знайти її в поважному віці буває непросто. Часто роботодавці відмовляють у прийомі саме через вік. Що треба знати і вміти, щоб все ж отримати бажану посаду пише сайт «Сьогодні» .

Знайти роботу тим, кому за 50 — справжнє випробування. Роботодавці часто побоюються, що люди передпенсійного віку не дружать з сучасними технологіями.

«Мені син каже:"Давай купимо нормальної телефон». Я кажу:"Ні, мене цей влаштовує" — розповідає пенсіонерка Любов і показує свій телефон. Звичайний, кнопковий, без месенджерів і доступу до соцмереж.

Три тижні тому жінка спробувала змінити роботу. Але в декількох компаніях відмовили, натякаючи на вік здобувачки і її упередження з приводу сучасних методів комунікації.

А ось Тетяні в 57 пощастило. Жінка тільки сіла в крісло головного бухгалтера. Перш ніж отримала цю роботу, чула багато відмов.

«Деякі ввічливо кажуть, що у них колектив молодий:"Вам у нас незручно буде». А деякі хамили. Власник, не соромлячись, мені говорив «Я вам заплачу 6000, і будете ввести 4 фірми» — розповідає Тетяна, мешканка Гребінців.

Але після декількох співбесід бухгалтер нарешті зустріла розважливого роботодавця: «Він мене взяв не за довгі ноги, тому що у мене їх немає. Він шукав людину яка знає всі операції і має досвід роботи».

Експерт з кадрів Юлія Дрожжіна пояснює, що реальна вікова дискримінація в Україні при працевлаштуванні починається вже у віці 45 років: «Проблеми з працевлаштуванням бувають навіть після 45 років. Чим вони викликані? Побоюваннями роботодавців, що такі здобувачі не зможуть влитися в колектив і не зможуть освоїти нові технології і нове програмне забезпечення».

Щоб підвищити ймовірність працевлаштування, не ігноруйте сучасні засоби зв'язку, відповідайте на повідомлення в електронній пошті і напишіть правильне резюме. «Менеджер не дивиться досвід більше 10 років. Тому або описати весь той багаторічний досвід максимально лаконічно або навіть дещо опустити те, що старше 10 років" — радить експерт.

У документі вкажіть, наскільки впевнено користуєтеся гаджетами, програмами. Також перевагою буде знання іноземної мови. Якщо ви тільки освоюєте нові технології, не соромтеся написати про це роботодавцю.

Схожі новини