Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Для Росії єдиний спосіб підкорити собі країни - через російськомовне населення, що живе на територіях цих країн", - екскерівник військового штабу ЄС

  • 19.10.2019, 13:17
  • 620

Просування війни на захід Європи зупинила рішучість українців, але мало хто в Європейському союзі розуміє небезпеку, яка виходить зі сходу, і ще менше є таких, які готові на це реагувати

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявив генерал Жан-Поль Перрюш, колишній генеральний директор Військового штабу Євросоюзу в Брюсселі, відповідальний за виконання військових аспектів Європейської політики безпеки та оборони. Нині він є почесним президентом «ЄвроДефенс-Франс», пан’європейської асоціації вищих цивільних та військових чиновників, а також ділових людей, зацікавлених у питаннях європейської оборони, передає Еспресо.TV.

«Не маючи достатньою військової потужності для того, щоб підкорити ці (сусідні — ред.) країни військовим шляхом, і враховуючи свій власний досвід війни проти ворожо налаштованого населення в Афганістані і досвід інших країн, наприклад досвід США у В’єтнамі, — Росія усвідомила, що єдиний спосіб підкорити ці країни — через російськомовне населення, що живе на територіях цих країн. Це — російський ресурс, бо їх можна спрямувати проти урядів їхніх власних країн та їхніх інституцій. Це те, що відбулося у Придністров’ї в Молдові, у Грузії в районах Абхазії та Південної Осетії, а тепер в Україні — в Криму і на Донбасі», — зазначив генерал.

За його словами, військові сили у такому випадку «не є першочерговим засобом»

«Росія використовує військові інструменти для того, щоб підтримати російськомовне населення цих країн проти їхніх урядів. Таким чином Росія створює і поглиблює нестабільність у сусідніх країнах. Думаю, що нині ситуація вигідніша для Росії, ніж попередні, бо Росія завжди мислить у категоріях територіальних захоплень — чим більша територія Росії, тим величніша є ця країна. Я думаю, що це не так, але боюся, що пан Путін зі мною не погоджується», — наголосив Перрюш.

Схожі новини