Передплата 2024 «Добрий господар»

Тисячі онкохворих по всій країні залишилися без ліків: причина

  • 18.10.2019, 12:57
  • 1 539

Флакон препарату коштує 44 тисячі гривень

Препарати для онкохворих, які, за інформацією МОЗу, почали поставляти в регіони ще влітку, й досі не дістались до онкодиспансерів.

Про те, що закупили 1500 флаконів життєвоважливих ліків з діючою речовиною — трастузумаб, повідомлялося ще в липні. До кінця того ж місяця мали придбати ще 13 тисяч. Однак в обласних медзакладах їх і досі не бачили.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН, передає УНІАН

Минуло три місяці, однак ані пацієнти, ані медики препарату не бачили. Хоча обіцяли поставки ще раніше, кажуть в Рівненському протипухлинному центрі.

«Нам обіцяли, що препарати надійдуть з червня. Препарату в області, на жаль, сьогодні немає», — говорить головний лікар Рівненського обласного протипухлинного центру Григорій Максим'як.

Лише на Рівненщині трастузумабу потребують 60 хворих. Загалом в Україні таких тисячі, заявляють правозахисники. Кажуть, намагалися ще в серпні з'ясувати, коли ж його доправлять.

«На мій запит до Міністерства охорони здоров'я України прийшла відповідь, що ці препарати вже надіслані», — зазначає правозахисник Володимир Смєшков.

Йдеться про 1500 вже закуплених флаконів, та ще 13 тисяч, які обіцяли придбати до кінця липня цьогоріч.

«Загальна вартість ліків, які начебто закупило Міністерство охорони здоров'я і не потрапило до центру лікування онкохворих, — 572 мільйони гривень», — каже Смєшков.

«Коли була зміна команди однієї на іншу, міністра запевнили, що немає жодних нагальних питань. Далі була зустріч із колективом — знову жодних нагальних питань», — говорить радник міністра охорони здоров'я Дмитро Раїмов, який іде з МОЗу.

Не отримали ані інформації, ані реєстрів тих, хто потребує ліків, від попередників, нині запевняють у МОЗі. Мовляв, це одна із причин затримки. Інша в тому, що перевіряли, чи ліки є на складах та строки їхньої придатності. Стверджують, зробили це максимально швидко.

«Ліки є на складах у відповідній якості, відповідної кількості. Нам пообіцяли, що найближчими тижнями все буде доставлено до лікарень», — сказав Раїмов.

М

Схожі новини