Передплата 2024 «Добра кухня»

Тепер людину легко дискредитувати та знищити: у "Європейській солідарності" прокоментували закон щодо викривачів корупції

  • 17.10.2019, 13:44
  • 714

Фракція партії "Європейська солідарність" розкритикувала прийнятий Верховною Радою закон про викривачів корупції, який передбачає можливість анонімного повідомлення про злочин.

Про це написала депутатка фракції «ЄС» Ірини Фріз на своїйсторінці у facebook.

«Слуги ухвалили достатньо цікавий законопроект 1010 щодо викривачів корупції. Все б було норм, якби його не спотворили статтею про анонімних викривачів, яких правильніше назвати анонімними стукачами», — написала вона.

Фріз заявляє, що після підписання президентом Володимиром Зеленським цього закону, проти будь-кого може бути написана анонімна заява щодо корупційних дій, яка де-факто і де-юре створює підстави для відкриття кримінального провадження.

При цьому, Фріз наголошує, що порушити справу за завідомо неправдиву інформацію проти аноніма не має жодної можливості

«Разом з тим людину запроторити за грати, дискредитувати та публічно знищити тепер можна легко», — заявляє депутатка.

Вона припустила, що анонімки, написані проти опонентів, конкурентів, просто успішних людей відкривають шлях до переслідувань.

«Колись в 30-ті минулого сторіччя той, хто заздрив сусіду, наприклад, через більшу квартиру, міг написати анонімку на нього. Далі сусіда пакували, а анонім переїжджав до омріяного житла», — заявила Фріз.

Нагадаємо, 17 жовтня Верховна Рада підтримала в цілому законопроект №№ 1010 про викривачів топ-корупціонерів.

Закон передбачає забезпечення прав та гарантій безпеки викривачам та виплату їм компенсацій у розмірі 10% від суми збитку завданого корупційним злочином, про який вони повідомили (після ухвалення обвинувального вироку суду).

Документ підтримали 233 депутати фракції «Слуга народу» і 15 депутатів від партії «Голос».

Фракція партії «Європейська солідарність» за цей закон не голосувала.