Передплата 2024 «Добра кухня»

Тваринам не місце в цирку?

Мер Львова звернеться до президента України, аби захистити циркових тварин. Керівництво львівського цирку назвало це  популізмом

У середу, 9 жовтня, виконавчий комітет Львівської міськради ухвалив рішення «Про гуманне ставлення до тварин». Йдеться про те, аби на законодавчому рівні остаточно заборонити експлуатацію тварин у цирках та дельфінаріях. Відтак львівська мерія підготує офіційне звернення до президента України та прем’єр-міністра — щодо невідкладного внесення змін до законодавства України у сфері захисту тварин. Раніше у Львові було прийнято рішення про заборону пересувних та інших мобільних цирків.

На території регіонального ландшафтного парку «Знесіння» обіцяють створити Центр для реабілітації тварин, які постраждали від жорстокого поводження. У львівській мерії кажуть, від використання тварин у циркових виставах повністю або частково відмовилися близько півсотні країн світу. Так, заборона на експлуатацію тварин діє в Австрії, Угорщині, Великій Британії, Греції, Данії, Італії, Нідерландах, Хорватії, Чехії, Швеції, Фінляндії та Ізраїлі. Заборони запроваджено і у США, Австралії, Аргентині, Бразилії, Бельгії, Німеччині, Іспанії, Норвегії, Естонії…

«Те, що роблять в цирках з тваринами — це жахлива ситуація», — сказав під час засідання виконкому міський голова Львова Андрій Садовий. — Це знущання з тварин, а вони не можуть себе захистити… Тваринам не місце у цирку. Треба звернутись в Державну екологічну інспекцію України щодо перевірки цирків та стану утримання тварин. Також звернутися у Держпродспоживслужбу щодо перевірки якості ветеринарного обслуговування тварин".

Комерційний директор львівського цирку Роман Здреник у коментарі для «ВЗ» висловив своє ставлення до цього. Каже, рішення популістичне, яке не враховує ні інтересів тих, хто працює у цирку, ні тих, що працюють з тваринами. Та, найгірше, на його погляд, — те, що знехтували інтересами тисяч людей, які відвідують циркові вистави.

«Вирішують долю тварин, які в теплі і не голодні, але чомусь не можуть дати ради з безпритульними собаками, — нарікає Роман Здреник. — Гляньте, які умови має ЛКП „Лев“… Львівський цирк підпорядковується Мінкульту, а не Львівській міській раді. Усім ставлю питання. Чим кінь, який зранку до ночі тяжко працює в селі, відрізняється від того, який бігає в цирку? Звичайно, є різниця між цими тваринами. А заборонити треба того, який працює на манежі…».

Схожі новини