Передплата 2024 «Добра кухня»

У Росії планують обговорити визнання українців носіями російської мови: в чому суть

  • 17.10.2019, 11:58
  • 566

Уряд РФ на засіданні в четвер розгляне проект закону про визнання уродженців України та Білорусі носіями російської мови без проходження співбесіди при зверненні за отриманням громадянства Росії.

Як повідомила пресслужба уряду, відповідні зміни пропонується внести до статті 331 закону «Про громадянство Російської Федерації», передає «Інтерфакс-Україна».

«Відповідно до частини першої статті 331 Федерального закону „Про громадянство Російської Федерації“ іноземні громадяни або особи без громадянства можуть бути визнані носіями російської мови, тобто особами, які володіють російською мовою і повсякденно використовують її в сімейно-побутовій і культурній сферах, у разі, якщо дані особи або їх родичі по прямій висхідній лінії постійно проживають або раніше постійно проживали на території Російської Федерації або на території, яка належала до Російської імперії чи СРСР, у межах Державного кордону Російської Федерації, за результатами співбесіди, проведеної з ними комісією з визнання іноземного громадянина або особи без громадянства носієм російської мови (комісія)», — нагадали в прес-службі.

«Проектом федерального закону передбачається можливість визнання комісією носіями російської мови без проходження вищезгаданої співбесіди громадян Республіки Білорусь і громадян України, які вільно володіють російською мовою, при подачі особисто заяви про визнання їх носіями російської мови і при наявності підстав, передбачених частиною першою статті 331 Федерального закону „Про громадянство Російської Федерації“. Порядок подання таких заяв буде визначатися Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації», — пояснюється в повідомленні.

Крім того, зазначають у прес-службі, наразі відсутній єдиний підхід до проведення комісіями співбесід з претендентами на громадянство РФ. Так, в одних випадках співбесіда проходить з використанням аудіо-, відео- та мультимедіа матеріалів, в інших проводиться тестування на знання російської мови. У зв'язку з цим з метою поліпшення якості роботи комісій законопроектом пропонується наділити МВС РФ повноваженнями з визначення за погодженням з Міністерством освіти єдиних критеріїв визнання іноземного громадянина або особи без громадянства носієм російської мови, порядку розроблення, використання та зберігання контрольних вимірювальних матеріалів, використовуваних при проведенні комісією співбесіди з іноземним громадянином або особою без громадянства.

Схожі новини