Передплата 2024 ВЗ

Мер Львова перевірить рестораторів, які задурно кидають сміття в урни

Міський голова Львова Андрій Садовий оголосив власникам кафе та ресторанів “сміттєву війну”. Під час засідання виконкому доручив чиновникам перевірити, чи усі заклади громадського харчування Львова, особливо центру, мають договори на вивезення сміття. Хто не має — той матиме проблеми із мерією.

Був неприємно вражений, коли дізнався, що чимала частина ресторанів взагалі не має угод на вивезення сміття, — нарікає Садовий. — Вони просто нікому не платили кошти за вивезення відходів… Своє сміття носять у міські смітники і за це платили ми з вами. Прошу, щоб районні адміністрації перевірити кожен заклад громадського харчування, кожне кафе, кожен МАФ! Якщо не матимуть договорів, будемо мати серйозні претензії до їхньої роботи".

Нагадаємо, влітку цього року тариф за вивіз побутового мотлоху від ресторанів і кафе зріс аж утричі… Нововведення запровадили після того, як Львівська ОДА повернула мерії повноваження щодо вивезення з міста твердих побутових відходів. Щомісяця невеличке кафе центру платить за вивезення відходів понад тисячу гривень… «Мерія переклала проблеми з вивезенням сміття на плечі та гаманці підприємців. За таких умов ніхто не буде зводити сміттєпереробний завод. Адже там буде чіткий контроль за обсягом відходів, які привозять на переробку», — сказав «ВЗ» менеджер одного з ресторанів центру Дмитро.

В. о. директора департаменту з питань поводження побутовими відходами Львівської міської ради Сергій Сало пояснив «ВЗ», чому в у Садового раптом взялися за власників кафе і перевіряють, скільки вони кидають своїх відходів у вуличні контейнери. «Ми побачили, що у місті зросла кількість твердих побутових відходів, — каже чиновник. — У 2015 року на полігон приймали 237 тисяч тонн відходів, а у 2018-му році — 255 тисяч тонн. Також законодавство вимагає переглядати норми вивезення відходів не рідше, як раз на п’ять років. Востаннє у Львові норми затверджували у 2013 році. 2018-го міський голова Львова видав розпорядження про створення робочої групи, яка має перевірити ситуацію щодо сміття».

Схожі новини