Передплата 2024 «Добра кухня»

У Харкові відкрили монумент, присвячений загиблим на Донбасі українським воїнам

  • 14.10.2019, 17:16
  • 576

У Харкові декілька сотень людей взяли участь в урочистому відкритті монументу захисникам України, проект якого обрали на відкритому конкурсі за участю ветеранських організацій у серпні 2018 року

Про це повідомляє hromadske.

Комплекс пам'ятника складається з декількох об'єктів, він присвячений загиблим на Донбасі українським воїнам. Основний елемент монумента — куб. Він символізує Україну як цілісну і могутню державу, яка зазнала важких втрат. І про ці втрати говорить відсутня частина куба. За задумом авторів, вона зображена поряд у вигляді 14 металевих стел, які символізують 2014-й — рік початку російської агресії проти України.

Імен загиблих на пам'ятнику немає. Однак на залізних колонах є рядки твору Володимира Сосюри «Любіть Україну», а на самому кубі напис «Герої не вмирають!».

У відкритті пам’ятника взяла участь голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.

«Три роки тому, коли громадські організації звернулися до нас із пропозицією вшанувати пам'ять, поставивши монумент у Харкові, ми охоче відгукнулися на цю пропозицію, підписали меморандум. І можу сказати вам відверто, було багато дискусій, були баталії, іноді з підвищеним градусом, але мені дуже приємно, що всіх нас об'єднала одна справа, яка дала нам можливість сьогодні відкрити цей монумент, який свідчить про велику вдячність усім, хто захищав і захищає, зі зброєю або без зброї, хто живе Україною», — заявила вона.

Крім керівників області та міста, квіти до монумента поклали представники командування військових частин і підрозділів, ветерани ООС та волонтери.

Учасники військових підрозділів, бійці ДСНС і співробітники МВС пройшли перед монументом урочистим маршем.

Проект монументу виконала Комплексна творча майстерня «Мир». Будівництво здійснив трест «Харківстальконструкція», роботи почалися в червні 2019 року. Згідно з даними Prozorro, бюджет монументу склав понад 3 мільйони гривень.

Схожі новини