Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Луценко просив партнерів Джуліані відсторонити Йованович з посади посла США в Україні, - ЗМІ

  • 12.10.2019, 18:58
  • 726

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко є тим українським чиновником, який, за даними американських прокурорів, схиляв партнерів Рудольфа Джуліані Льва Парнаса і Ігоря Фрумана наполягати на усуненні колишнього посла США в Україні Марі Йованович.

Про це повідомляє NBC News з посиланням на джерело, пише НВ.

В обвинувальному акті йдеться, що спроби Парнаса і Фрумана усунути Йованович «були здійснені, принаймні частково, на прохання одного чи декількох українських чиновників».

Федеральні прокурори не повідомили в обвинувальному акті або на прес-конференції, чому неназваний український чиновник або чиновники нібито закликали Парнаса і Фрумана домагатися відсторонення Йованович.

Уродженців України та Білорусі Парнаса і Фрумана затримали в США 9 жовтня. Вони були спонсорами виборчої кампанії президента США Дональда Трампа. Їх звинувачують в порушенні правил фінансування виборчих кампаній.

10 жовтня суд взяв Парнаса і Фруман під арешт.

Адвокат Трампа Руді Джуліані називав цих бізнесменів своїми клієнтами.

За даними ЗМІ, з кінця 2018 року Фруман і Парнас представили Джуліані кільком українським прокурорам для обговорення справи Хантера Байдена — сина демократа Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на президентських виборах в 2020 році.

ЗМІ повідомляли, що колишні генпрокурори Віктор Шокін і Юрій Луценко «злили» Трампу компромат на Байдена.

Фруман і Парнас лобіювали звільнення посла США в Україні Марі Йованович, яку Трамп зняв з посади навесні.

Журналісти також встановили, що Парнас і Фруман шукали зустрічі з Володимиром Зеленським. Під час інавгурації в травні вони зупинялися в готелі Hilton у Києві.

Комітет Палати представників вимагав документи і свідчення цих бізнесменів, що стосуються їх взаємодії з адміністрацією Трампа, Джуліані і українськими чиновниками.

За даними Reuters, Парнас і Фруман працювали на українського олігарха Дмитра Фірташа.

12 жовтня стало відомо, що прокуратура в США розслідує можливе порушення закону з боку Джуліані під час його діяльності в Україні.