Передплата 2024 ВЗ

Україні не вигідно продовжувати контракт на транзит газу з Росією на старих умовах, - очільник "Нафтогазу"

  • 09.10.2019, 15:13
  • 535

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв не бачить сенсу і вигоди для країни подовжувати транзитний контракт із російським "Газпромом" на нинішніх умовах.

«Мені важко уявити, чому новій компанії (оператор ОГТСУ — Ред), чому українській стороні може бути цікаве продовження старого контракту. Якщо російська сторона говорить, що вони хочуть якісь короткі умови, інші обсяги, тоді логічно з нашого боку зайняти позицію, і ми її займаємо, що це має бути лише новий контракт, лише за європейським правом, лише з новим оператором», — сказав він під час П’ятого українського газового форуму, що відбувається в Києві, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Коболєв нагадав, що новий український оператор уже передав російській стороні проект міжоператорської угоди (interconnection agreements), який регулює питання приєднання мереж.

«Щойно ці документи буде підписано, наступним кроком ми зможемо обговорювати доступні потужності, скільки потужностей потрібно „Газпрому“, на який термін, які можуть бути тарифи. Тому я не бачу іншого шляху, і я не бачу для української сторони ніякого сенсу йти на якісь інші сурогатні варіанти. Навіщо? Який сенс?», — додав він.

Раніше президент Р Ф Володимир Путін заявив, що «Газпром» підпише контракт на транзит газу з Україною, якщо та до кінця року імплементує європейське законодавство. В іншому разі «Газпром» готовий продовжити чинний контракт на прокачування газу.

Як повідомлялося, на тристоронніх переговорах, що відбулися 19 вересня в Брюсселі, українська сторона представила майбутнього оператора ГТС України — ТОВ «ОГТСУ», який передав російській делегації проекти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Крім того, «Нафтогаз» передав росіянам дорожню карту дій для завершення відділення оператора ГТС.

За розрахунками «Нафтогазу», на період 2020−2024 рр. за бронювання 60 млрд куб. м транзитних потужностей ГТС України тариф становитиме 3,21 дол за 1 тис. куб. м на 100 км, а за бронювання 90 млрд куб. м — 2,56 дол за 1 тис. куб. м на 100 км. При цьому тариф на транзит російського газу у 2019 році становитиме 2,61 дол за 1 тис. куб. м на 100 км (усі — з ПДВ).

Схожі новини