Передплата 2024 ВЗ

Труба заявив, що ГПУ покривала Пашинського й зробила з нього жертву

  • 09.10.2019, 13:40
  • 492

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявляє, що слідчі Генеральної прокуратури 2,5 роки не розслідували провадження щодо пострілу народного депутата Сергія Пашинського в людину й намагалися його закрити.

Про це він розповів на брифінгу, повідомляє Українська правда.

Труба зазначив, що Державне бюро розслідувань розслідує зараз те провадження, яке було відкрито 31 грудня 2016 року, коли народний депутат під час конфлікту на дорозі вистрелив у ногу людині — і тепер нардепу оголошено підозру за фактом спричинення тяжкого тілесного ушкодження, йому загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

Директор ДБР наголосив, що Пашинський отримав легкі тілесні ушкодження, а інший учасник — тяжкі, але фактор народного депутата вплинув на розслідування.

Він розділив розслідування на три етапи.

«Етап перший — це етап з моменту конфлікту й реєстрації кримінального провадження до початку лютого 2017 року, розслідування проводили слідчі Васильківського відділу поліції й прокуратури Київської області. Основна частина доказів, на які спираються слідчі ДБР, зібрані саме в цей період.

Слідчі прокуратури Київської області призначили судово-медичні експертизи. За результатами цих експертиз встановлено, що народний депутат отримав легкі тілесні ушкодження, а громадянин, в якого він стріляв, отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Другий етап — із лютого 2017 року до вересня 2019 року. Саме в цей час кримінальне провадження забрала Генеральна прокуратура, яка весь час модерувала його на користь народного депутата.

По-перше, громадянин, який отримав кульове поранення, не був визнаний потерпілим… Генеральна прокуратура не розслідувала дії народного депутата як такі, що спричинили іншій особі тяжкі тілесні ушкодження. Цей громадянин навіть не залучався до слідчого експерименту

По-друге, Генеральна прокуратура виділила в окреме провадження хуліганські дії щодо народного депутата і скерувала їх для проведення розслідування в Національну поліцію.

По-третє, слідчі Генпрокуратури двічі закривали це кримінальне провадження. Перший раз у 2017 році — тоді Печерський райсуд констатував, що вона винесена передчасно і зобов'язав провести певні слідчі й процесуальні дії. З цього моменту, коли слідство було поновлено Генпрокуратурою, розслідування не проводилося.

Вдруге це провадження було закрито в березні цього (2019-го) року — через 20 днів після того, як кримінальне провадження було передано для розслідування в ДБР.

Третій етап — теперішній етап, коли розслідування розблоковано і на даний час проводиться слідчими Державного бюро розслідувань", — розповів Роман Труба.

Схожі новини