Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НАБУ просять перевірити, чому елементи паспортів виготовляє іноземна компанія

Національне антикорупційне бюро попросили перевірити фігурантів журналістського розслідування про виведення чиновниками поліграфкомбінату "Україна" грошей на рахунок естонської фірми.

Зокрема, автор розслідування журналіст Андрій Павловський просить НАБУ перевірити, чи могли авторські права на захисні елементи закордонних паспортів України належати приватній естонській фірмі Feature OU.

«Напередодні я опублікував блог, у якому розповів, як приватна естонська компанія наклала авторське право на захисні елементи з наших закордонних паспортів та паспортів ID. І сталося це через поліграфкомбінат „Україна“. Я передав заяву до НАБУ, щоб там розслідували, чи мала право приватна структура накладати авторське право на захисні елементи українських документів», — повідомив журналіст на своїй фейсбук-сторінці.

За інформацією журналістів-розслідувачів, за виробництво близько 16 млн українських закордонних паспортів та 4 млн ID-карт держава Україна заплатила за авторське право щонайменше 20 млн євро.

За словами журналіста, компанія отримала гроші за те, що встигла вчасно оформити авторське право на захисні елементи, которі містяться в українському паспорті.

У вересні 2014 року та у жовтні 2015 року естонською компанією OU FEATURE зареєстровано у Відомстві з інтелектуальної власності ЄС (European Union Intellectual Property Office (EUIPO) право інтелектуальної власності на промислові зразки, об’єктом яких є графічні зображення, що містять державну символіку України та використовуються як захисні елементи, імплантовані у бланки українських документів, що виготовляються ДП «Поліграфкомбінат «Україна» на замовлення Державної міграційної служби України, яку очолює Максим Соколюк. Останній був заступником Степанова в ПК «Україна» у 2014−2015 роках.

Feature OU очолює громадянин Естонії Дмитро Фокін. Сама компанія нічого не виробляє, а виступає посередником. Статутний фонд компанії 2,5 тис. євро. Фокін керує ще 8 компаніями в Естонії, у кожній з них присутній засновник з України.

Замовником на розробку захисних голографічних елементів виступило держпідприємство «Поліграфічний комбінат «Україна», яким з 2011 по 2016 років керував Максим Степанов. Його фірма «АйПі Девелопмент Груп ОЮ» зареєстрована за тією ж адресу, що і згадана Feature OU.

Нагадаємо, згідно з наказом Служби безпеки України № 440 від 2005 року, відомості про засоби захисту, технології і матеріали, якими реалізується захист бланків документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України з безконтактним електронним носієм, становлять державну таємницю.

На порушення закону звернув увагу і ветеран АТО Дмитро Калинчук. За його словами, використання голографічних елементів, виготовлених за кордоном, є порушенням Закону про «Про державну таємницю», за яким відомості про засоби захисту, технології та матеріали, якими реалізується захист бланків документів, що посвідчують особу або підтверджують громадянство України з безконтактним електронним носієм, становить державну таємницю. Розголошення державної таємниці може завдати шкоди національній безпеці України і тому всі перелічені відомості охороняє держава.

«Іноземна фірма не може розробляти або володіти цими відомостями. Степанов, Соколюк та Онищенко не знати цього не могли. Невже для них офшорні інтереси важливіші, ніж національні?», — пише Дмитро Калинчук.

Схожі новини