Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фірташ намагається використати скандал довкола Трампа та України аби уникнути екстрадиції до США, - ЗМІ

  • 09.10.2019, 12:28
  • 851

Олігарх Дмитро Фірташ, який оскаржує рішення про екстрадицію з Австрії в США, намагається зв’язати свою захисну тактику зі скандалом, який розгорівся між Україною та США

Про це пише Foreign Policy.

Після того, як Мін'юст Австрії схвалив екстрадицію Фірташа, він відмовився від послуг попередніх адвокатів і найняв подружжя юристів Джої ДіДженову та Вікторію Тенгсінг, які близькі до оточення Трампа.

До цього адвокати працювали з Руді Джуліані, коли він намагався знайти компрометуючі відомості про Джо Байдена та його сина в Україні. Раніше їм також пропонували приєднатися до команди юристів Трампа під час розслідування Мюллера, але вони відмовилися через конфлікт інтересів.

Після рішення про екстрадицію, адвокати Фірташа звернулися про відновлення судового розгляду справи, пообіцявши багато документів.

Видання також звернуло увагу на свідчення колишнього глави ГПУ Віктора Шокіна, які він дав у справі Фірташа на початку вересня. За словами Шокіна, у 2015 році Джо Байден тиснув на українську владу, щоб та запобігла поверненню Фірташа в Україну, оскільки в такому випадку це б унеможливило його екстрадицію в США.

«Для мене ясно, що певні посадовці з адміністрації Обами, в тому числі віце-президент Джо Байден, безпосередньо маніпулювали керівництвом України під брехливими приводами, щоб запобігти поверненню Дмитра Фірташа в Україну, оскільки вони були занепокоєні відновленням його публічного життя там».

Журналісти відзначили, що така риторика збігається з висловлюваннями Руді Джуліані і Дональда Трампа по тиску Джо Байдена на українську владу. Тому саме цю карту зараз може використовувати захист Фірташа, в розпал скандалу.

Нагадаємо, комітет з розвідки Палати представників США опублікував розсекречену скаргу співробітника американської розвідки на телефонну розмову президента Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

В ній серед іншого повідомлялося, що Трамп заборонив Пенсу їхати на інавгурацію Зеленського з метою тиску на Україну. Президент США Дональд Трамп назвав фейком текст скарги на його розмову із Зеленським.

Скарга була розсекречена після публікації Білим домом стенограми цієї бесіди. Згідно з розшифровкою розмови, Трамп просив Зеленського відновити розслідування щодо компанії Burisma, з якою пов’язаний син Джо Байдена Хантер. Фактів прямого тиску на Зеленського в документі немає.

Після скандалу навколо розмови Трампа із Зеленським спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про запуск процедури імпічменту Дональда Трампа через ймовірний тиск на президента України.

Еспресо

Схожі новини