Передплата 2024 «Добрий господар»

Західна розвідка виявила секретний підрозділ РФ із дестабілізації Європи

Кампанія з дестабілізації в Молдові, отруєння торговця зброєю в Болгарії, переворот у Чорногорії, спроба вбити колишнього російського шпигуна у Британії — спочатку ці операції розглядали як окремі, не пов'язані атаки.

Але представники західних служб безпеки дійшли висновку, що всі вони, і, можливо, багато інших, є частиною скоординованої та постійної кампанії з дестабілізації Європи, що проводиться елітним підрозділом російської розвідувальної системи з навичками підривної діяльності, саботажу та вбивств, передає УНН із посиланням на The New York Times.

Так, повідомляється, що група, відома як Підрозділ 29 155, діяла принаймні десять років, але західні чиновники виявили її зовсім нещодавно. Співробітники розвідки у чотирьох західних країнах заявили, що неясно, як часто підрозділ мобілізується, і попереджають, що не можливо передбачити, коли і де будуть діяти його оперативники, пише видання.

«Я думаю, що ми забули, наскільки органічно безжальними можуть бути росіяни», — сказав колишній офіцер військової розвідки та колишній військовий аташе в посольстві США в Москві Пітер Цвак, заявивши, водночас, що не знає про існування підрозділу.

У текстовому повідомленні, прессекретар президента Р Ф Володимира Путіна Дмитро Пєсков скерував запитання про підрозділ до Міністерства оборони Росії, повідомляє видання.

Підрозділ, який, за даними видання, базується у штаб-квартирі 161-го навчального центру спеціального призначення у східній частині Москви, перебуває в ієрархії командування військового розвідувального управління Росії, широко відомого як ГРУ.

Повідомляється, що офіцери з підрозділу 29 155 виконують завдання в європейських країнах. Деякі з них є «заслуженими ветеранами» найкривавіших воєн Росії, в тому числі в Афганістані, Чечні та Україні. Операції підрозділу настільки секретні, згідно з оцінками західних спецслужб, що про його існування, швидше за все, невідомо навіть іншим оперативникам ГРУ.

«Цей підрозділ ГРУ був активним протягом багатьох років по всій Європі», — сказав один з представників європейської служби безпеки, спілкуючись на умовах анонімності.

«Було дивно, що росіяни, ГРУ, цей підрозділ, не соромилися йти вперед і здійснювати цю вкрай злісну діяльність у дружніх країнах. Це був шок», — сказало джерело.

Кожна з операцій, пов'язаних із підрозділом, так чи інакше привертала увагу громадськості, хоча владі потрібен час, аби підтвердити, що вони пов'язані між собою. Західні спецслужби вперше виявили цей підрозділ після невдалого державного перевороту в Чорногорії у 2016 році, під час якого два співробітники підрозділу організували змову з метою вбити прем'єр-міністра країни та захопити будівлю парламенту.

Але чиновники почали усвідомлювати конкретну руйнівну програму підрозділу тільки після отруєння в березні 2018 року колишнього розвідника Р Ф Сергія Скрипаля.

Отруєння призвело до геополітичного протистояння: понад 20 країн, включно зі Сполученими Штатами, вислали 150 російських дипломатів, солідаризуючись з Великою Британією.

В кінцевому підсумку британська влада викрила двох підозрюваних, які були впізнані як Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін. Через шість місяців після отруєння британські прокурори звинуватили обох чоловіків в тому, що вони принесли нервово-паралітичну речовину в будинок Скрипаля в Солсбері.

Рівно за рік до отруєння троє співробітників Підрозділу 29 155 вирушили до Великої Британії, можливо, для пробного тренування, повідомили два європейські чиновники. Одним з них був Мишкін. Друга людина використовувала псевдонім Сергій Павлов. Співробітники розвідки вважають, що третій оперативник, який використовував псевдонім Сергій Федотов, курирував місію.

Відтак офіційні особи встановили, що двоє з цих офіцерів — Федотов і Павлов — були частиною команди, яка намагалася отруїти болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева у 2015 році. Команда двічі намагалася вбити Гебрева: один раз у Софії, а через місяць — в його будинку на Чорному морі.

Виступаючи перед журналістами у лютому на конференції з безпеки у Мюнхені, глава МІ-6 Алекс Янгер висловився про зростаючу російську загрозу і натякнув на координацію, не згадуючи конкретний підрозділ.

«Ви можете бачити, що існує узгоджена програма дій — і, так, у ній часто беруть участь одні й ті ж люди», — сказав Янгер, вказуючи конкретно на отруєння Скрипаля та спробу перевороту в Чорногорії.

«Ми оцінюємо постійну загрозу з боку ГРУ та інших російських спецслужб, і до дуже багатьох речей наразі не маємо доступу», — додав він.

За інформацією видання, у 2006 році президент Р Ф Володимир Путін підписав закон, який узаконив цілеспрямовані вбивства за кордоном. У тому ж році група російських вбивць використовувала радіоактивний ізотоп для вбивства Олександра Литвиненка, ще одного колишнього російського шпигуна, в Лондоні.

За словами чиновників, підрозділ 29 155 — не єдина група, уповноважена проводити такі операції. Британська влада приписує вбивство Литвиненка Федеральній службі безпеки, розвідувальному агентству, яке часто конкурує з ГРУ.

Хоча про сам підрозділ 29 155 мало що відомо, у публічних російських записах є підказки, які вказують на зв'язок з більш широкою гібридною стратегією Кремля, зазначає автор статті.

У директиві Міноборони Росії 2012 року було призначено бонуси трьом підрозділам за «особливі досягнення у військовій службі». Одним з них був підрозділ 29 155. Інший підрозділ 74 455 брав участь у втручанні в вибори в США 2016 року. Третім був підрозділ 99 450, офіцери якого, як вважається, брали участь в анексії Кримського півострова у 2014 році.

Колишній офіцер ГРУ, знайомий з роботою підрозділу 29 155, сказав, що він спеціалізується на підготовці «відволікаючих» місій" у групах або індивідуально — вибухи, вбивства, що завгодно".

«Ті, що служили там, були серйозними хлопцями. Це були офіцери, які працювали під прикриттям і як міжнародні агенти», — сказав відставний офіцер.

Представники європейської безпеки також збентежені очевидною неохайністю в операціях підрозділу. Так, Скрипаль пережив спробу отруєння, як і Гебрев. Спроба державного перевороту в Чорногорії привернула величезну увагу, але в кінцевому підсумку не вдалася. Представники служби безпеки кажуть, що їм ще належить виявити інші, успішніші операції підрозділу.

Важко зрозуміти, чи непокоїть це Кремль.

«Така розвідувальна операція стала частиною психологічної війни. Справа не в тому, що вони стали набагато агресивнішими. Вони хочуть, щоб їх відчули. Це частина гри», — заявив колишній глава розвідки в Естонії Еерик-Ніілес Кросс.

Схожі новини