Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівщина відправила до «десантури» 80 новобранців

Загалом до 31 грудня в армію мають призвати 690 осіб

У рамках осіннього призову Львівщина відправила до війська першу «партію» новобранців — 80 хлопців. Після навчання у Житомирському навчальному центрі вони служитимуть у десантно-штурмових військах, зокрема у 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді, що базується у Львові. Осіння призовна кампанія розпочалася 1 жовтня і триватиме до 31 грудня, протягом цього періоду Львівська область має призвати в армію 690 рекрутів. Про це розповів під час брифінгу на обласному збірному пункті військовий комісар Львівського обласного військового комісаріату, полковник Олександр Тіщенко.

За його словами, призов розпочався не в дуже приємній фазі, бо з 1 жовтня Львівська область вже має понад 1200 ухильників. Під час весняного призову явка була трохи більшою. «Але потенціал є, ресурс є, тому призов буде виконаний», — запевнив Олександр Тіщенко.

Щодо «аутсайдерів» призову, то, як завжди, багато ухильників дає місто Львів, а також Старосамбірський район. А от Самбір, який розташований за 12 кілометрів від Старого Самбора, план призову виконує. Під час весняного призову зі Львова було призвано лише 140 осіб, у той час, як повістки були розіслані 7 тисячам призовників. Це «смішна» цифра… «На жаль, уже традиційно, представникам комісаріатів не відкривають двері, уникають повісток, — розповів Олександр Тіщенко. — Повістки пересилаємо поштою, замовними листами. Хоча оповіщення призовників — це не є обов’язок комісаріату. Згідно із 921-ю постановою, оповіщувати зобов’язані органи державної влади, органи місцевого самоврядування і поліція. Військкомат веде лише облік, має скерувати списки призовників у органи місцевого самоврядування».

Обласний військовий комісар закликав усіх молодих людей призовного віку — в кого народилася дитина, хто одружився і дружина вагітна, в кого народилася друга дитина, хто має захворювання, які дають право на відстрочку для проходження служби тощо — прийти у військкомат і представити свої документи. Тоді вони отримають відстрочку у проходженні служби. Бо багато тих, хто має право на відстрочку, на жаль, ним не користується, а «стоїть у неявці».

…На обласному призовному пункті людей небагато. Хлопці тут проходять остаточну медкомісію і співбесіду. До кабінетів лікарів черг немає, адже призовники до того вже пройшли декілька медкомісій — і за місцем проживання, і в районних призовних пунктах. Ті, хто мав проблеми зі здоров’ям, практично всі «відсіялися». На обласному призовному пункті лікарі ще раз перевіряють новобранців, аби не пропустити якесь захворювання, яке недогледіли їхні колеги-попередники.

«Хлопці практично всі здорові, хіба є декілька недопильнованих випадків, — розповідає лікар-невропатолог Оксана Драбина. — А так практично всі йдуть без неврологічних патологій. Недопильновані трапляються дуже рідко. Хіба хворий може приховувати свою хворобу — дуже хоче служити і не хоче признатися, що хворий. І таке буває…»

«Переважна більшість призовників, які приходять до нас, придатні до служби, — розповідає лікар-хірург Ігор Шикула. — Якщо бачимо якісь відхилення, які не побачили на рівні районів, відправляємо таких призовників на дообстеження. Наразі протягом осіннього призову таких випадків у нас не було. Загалом найбільш поширені хвороби (серед захворювань опорно-рухового апарату) — кіфосколіози, ранні остеохондрози, плоскостопість».

У хлопців настрій патріотичний. «Відслужити в армії — це обов’язок громадянина України, — розповів „ВЗ“ 20-річний призовник Сергій із Буського району. — Мені прийшла повістка і я одразу пішов у комісаріат. Хочу служити у повітряних військах».

Схожі новини