Передплата 2024 «Добра кухня»

Чим Україна годує світ та скільки на цьому заробляє

  • 08.10.2019, 09:58
  • 837

Україна успішно продає продукти харчування у країни Європи та світу. Більше того, ми навіть збільшуємо обсяг цих продажів.

Інститут аграрної економіки порахував, скільки і що саме з агропродукції продає Україна за кордон. Результати аналітики свідчать — ми покращуємо показники агроекспорту, повідомляє «24 канал».

Експорт харчів

У І півріччі 2019 року Україна стала продавати за кордон більше продуктів харчування.

За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2019 року збільшився майже на 20% проти минулорічних показників за відповідний період і склав 10,3 мільярда доларів США.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції за цей період становить майже 42%.

Найбільше харчів купують в України країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. При цьому в СНД стали продавати менше, а в інші регіони — навпаки.

Азійські країни за І півріччя 2019 року закупили українського продовольства майже на 4,3 мільярда доларів, це на 15% більше, ніж минулого року.

Країни Європейського Союзу купують у нас третину всіх харчів на експорт. За січень-червень 2019 року вони закупили українського продовольства на 3,4 мільярда доларів (+28,7%), а минулого року — на 2,6.

Майже на 25% проти відповідного періоду минулого року збільшилися обсяги експорту до країн Африки і становили близько 1,6 млрд доларів.

Експорт до країн СНД за 6 місяців цього року склав 7% від загального експорту аграрної продукції.

Трійка лідерів-імопртерів українських харчів це:

Китай (торік за перші шість місяців посідав третє місце);
Єгипет;
Індія.

Визначальними товарами для українського експорту залишились зернові, олія та олійні культури, а також м’ясні продукти. Сумарно вони забезпечили понад 84% виручки від продажу вітчизняного агропродовольства. Крім того, у І півріччі 2019 року відбулось збільшення експорту цих груп продуктів у натуральному виразі відносно минулого року.

Схожі новини