Передплата 2024 ВЗ

Трамп пригрозив знищити економіку Туреччини

  • 08.10.2019, 09:34
  • 445

Президент США Дональд Трамп пригрозив знищити економіку Туреччина, якщо та допустить дії, які він вважатиме «недопустимими» після виведення американських сил з півночі Сирії.

Про це Трамп написав у Twitter, передає Громадське.

«Якщо Туреччина зробить щось, що я, за своєю великою і незрівнянною мудрістю, вважатиму недопустимим, я повністю зруйную і знищу економіку Туреччини (я це робив раніше!)», — зазначив глава Білого дому.

Трамп також наголосив, що Туреччина разом з європейськими країнами повинна наглядати за захопленими бойовиками «Ісламської держави» та членами їхніх сімей.

«США зробили набагато більше, ніж будь-хто міг очікувати, включно із захопленням 100% Халіфату ІДІЛ. Прийшов час для інших у цьому регіоні, хто має велике багатство, захистити свою територію. США великі!», — додав він.

Напередодні Туреччина оголосила про чергову військову операцію в Сирії, на півночі країни в регіоні, який контролюють курдські формування — США вважають їх союзниками в регіоні, а Анкара — терористами.

Туреччина обіцяє створити у цих районах безпекові зони. Американські військові не братимуть участі в операції й залишать позиції біля турецько-сирійського кордону.

Попередній конфлікт США та Туреччини спричинив падіння економіки останньої, зокрема знецінення турецької ліри. У Туреччині заявили, що девальвацію ліри «спровокували» дописи в соцмережах.

Попередній конфлікт між США та Туреччиною виник через арешт у Туреччині американського пастора Ендрю Брансона.

Через переслідування Брансона США на початку серпня 2018-го ввели санкції проти двох турецьких міністрів. Це перший випадок в історії, коли під санкції Вашингтона потрапили вищі посадові особи країни НАТО.

Через кілька днів після цього президент США Дональд Трамп підвищив мита на турецьку сталь і алюміній. На тлі погіршення відносин зі США курс турецької ліри за декілька днів впав на 25%.

Зі свого боку Ердоган закликав владу США змінити ставлення до Туреччини, пригрозивши пошуком нових союзників. Він оголосив про бойкот електроніки зі США та підписав указ про підвищення мит на товари зі США.

Також Туреччина направила скаргу проти США до Світової організації торгівлі.

У підсумку турецький суд засудив пастора Брансона до трьох років в’язниці. Його звільнили з-під варти, оскільки суд зарахував йому той час, який він вже пробув під домашнім арештом. Він повернувся до США у жовтні 2018 року.

Брансон працював у Туреччині понад 20 років. Його затримали в 2016 році та звинуватили у тероризмі та шпигунстві. Анкара заявляє, що Брансон нібито допомагав групам, які стояли за організацією військового перевороту в Труеччині в липні 2016 року.

25 липня 2018 Брансона взяли під домашній арешт. Державний секретар США Майк Помпео заявив, що Туреччина має звільнити його та відпустити на батьківщину.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень