Передплата 2024 ВЗ

Ціни на продукти восени: які овочі та фрукти вигідно купити на зиму

  • 05.10.2019, 08:14
  • 1 460

Сезон заготівлі запасів на зиму добігає кінця, але дбайливі господарі ще можуть заощадити, купивши щось про запас

Про це йдеться на «Сьогодні»

Коренеплоди

.Експерти нагадують, що сезон заготівлі помідорів закінчився в середині вересня, зараз вони вже дорогі, 20−25 грн/кг — удвічі більше, ніж було на оптових ринках два тижні тому. Але тим городянам, у кого є льох або неопалюваний підвал, варто закупити про запас буряк, моркву, цибулю. Купувати їх треба, виходячи з розрахунку 20−30 кг на їдця, тобто для родини з чотирьох осіб це 80−120 кг кожного продукту, яких повинно вистачити до травня. За оцінками експертів агроринку, зараз на буряк, моркву, цибулю оптимальна ціна — 5,5−6 грн/кг і 6−6,5 грн/кг, йдеться про оптові ціни на агроринках: від одного мішка завважки 20−22 кг. Мішок цибулі можна купити за 5,5−6,5 грн/кг. У роздробі все це дорожче на 3−5 грн/кг.

«До зими чекаємо зростання цін на борщнабір на 15% і більше, — прогнозує директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. — А от картоплю купувати про запас навряд чи варто, ціни високі, від 15 грн/кг, і не факт, що за рахунок імпорту „бульби“ ринок в жовтні-листопаді не обвалиться на третину».

Нескладні розрахунки показують, що економія при закупівлі моркви, буряка і цибулі становитиме для родини з чотирьох осіб 250−300 грн за сезон. З Дорошенко не згоден голова Союзу українського селянства Іван Томич: за його словами, картопля буде навесні вдвічі дорожче, оскільки селяни масово відмовляються від її вирощування через низькі закупівельні ціни, тому варто очікувати дефіциту продукту.

Бакалія

Ті, у кого немає льохів, можуть заощадити, взявши зараз бакалію.

«Гречка подорожчає, оскільки її засіяли на 60% менше, ніж рік тому, — роз'яснив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. — Тому очікуємо зростання цін на гречку до 28−32 грн/кг (зараз 20−22 грн/кг). Також можливе зростання цін на цукор, який дешевшав кілька років, що призвело до скорочення посівних площ цього року на 25%».

Дорошенко додав, що через високі ціни на картоплю багато хто перейде на дешеві крупи — перловку, горох, манку. Тому вони подорожчають на 15−20%, або 1,5−2 грн/кг. На стільки ж зростуть ціни на макаронні вироби. Зате ціни на олію залишаться стабільними, тому запасатися нею не треба. В результаті при закупівлях бакалії на родину з розрахунку по кіло кожного продукту на їдця на місяць (гречка, горох, перловка, макарони) економія становитиме близько 100 грн.

А народ чекає розпродажів

У закупівель про запас є і противники. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що при зберіганні овочів у льохах до 10% запасів за зиму псується, в підсумку заощадиться грошей на 10% менше.

«Краще покласти їх на депозит, і до весни витратити відсотки на покупку продуктів, які подорожчали», — радить експерт.

А пенсіонерка Катерина Бунчук розповіла нам, що, наприклад, бакалію набагато вигідніше купувати в супермаркетах за акцією:

«Часто бувають розпродажі локшини або спагеті зі знижкою 30−40%, це дає економію 6−7 грн на пачці в 400 г, зі знижкою часто продають соняшникове масло. А за борщнабором потрібно ходити на ринки в суботу після обіду, коли селяни поспішають додому і розпродають залишки зі знижкою».

Схожі новини