Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рябошапка анонсував старт другого етапу реформи прокуратури

  • 04.10.2019, 12:40
  • 609

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка оголосив про початок другого етапу реформування прокуратури.

Про це він сказав на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні ми запускаємо другий етап реформування прокуратури. Першим етапом було ухвалення закону щодо реформування прокуратури. Сьогодні другий етап — порядок проведення атестації, її графік», — сказав він.

За словами Рябошапки, прокуратура має бути оновлена, кількість прокурорів необхідно зменшити. «Але ці прокурори повинні бути ефективними і доброчесними. Ми пропонуємо запровадити постійну періодичну перевірку доброчесності. Для цього залучили колег з НАБУ», — додав він.

Крім того Рябошапка повідомив, що буде створений спеціальний департамент, який займатиметься найбільш резонансними злочинами. Зокрема, справами, пов’язаними з розкраданням державних коштів, виведенням коштів з банків. «У нас вже є перші результати притягнення до кримінальної відповідальності двох колишніх акціонерів двох великих банків», — уточнив він.

Нагадаємо, Верховна Рада 19 вересня ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури». Закон, зокрема, пропонує замість чинної структури органів прокуратури побудувати після проведення атестації прокурорів нову структуру, що включатиме Офіс генерального прокурора, обласні, окружні прокуратури. Також проєкт закону надає генеральному прокурору право ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури.

Окрім того, ліквідуються військові прокуратури, але водночас встановлюються право генпрокурора у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора, обласних та окружних прокуратур. Закон також передбачає зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15 тис. до 10 тис. осіб.

Схожі новини