Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У головного переговорника Зеленського знайшли бізнес-зв'язки з найближчим оточенням Путіна, - ЗМІ

  • 04.10.2019, 09:33
  • 1 082

Помічник президента Зеленського Андрій Єрмак, якого називають головним переговорником із Заходом та Росією, через комерційні структури пов’язаний з громадянином Росії, наближеним до російської владної верхівки.

Про це йдеться у розслідуванні «Формула Єрмака» у програмі «Схеми: корупція в деталях», передає Радіо Свобода.

Згідно з офіційним реєстром юридичних осіб, Андрій Єрмак та росіянин Рахамім Емануїлов є співвласниками двох українських фірм: ЗАТ «Інтерпромфінанс Україна» та ТОВ «М.Є.П.».

Рахаміму Емануїлову 70 років, він науковець, суспільно-політичний діяч та бізнесмен в Росії. Він є бенефіціаром московської компанії «Інтерпромторг», яка є одним із засновників російського «Інтерпромбанку».

Іншим акціонером цього банку є член партії «Єдина Росія», член Ради Федерації Валерій Пономарьов, якого російській ЗМІ називають найбагатшим сенатором РФ. Цей законодавець також відомий тим, що власницею вілли в Іспанії, яку певний час приписували Путіну, виявилася його донька.

Серед членів ради директорів «Інтерпромбанку» є Іван Садчіков, зять першого заступника керівника апарату уряду Р Ф Сергія Приходька, який, своєю чергою, був фігурантом секс-скандалу із Настею Рибкою.

Журналісти також дізналися, що Емануїлов входить до впливової московської общини гірських євреїв, членом якої є однокурсник Володимира Путіна Ільгам Рагімов (в минулому співакціонер «Інтерпромбанку»).

«Бізнес-партнер Андрія Єрмака Рахамім Емануїлов через російський „Інтерпромбанк“ має зв’язки із „єдиноросом“ і сенатором Камчатки Пономарьовим, зятем першого заступника керівника апарату уряду Росії Приходька, а через релігійну общину — із однокурсником президента Росії Володимира Путіна. При цьому Андрій Єрмак — помічник українського президента Зеленського, його повірений з міжнародних справ та головний переговорник між Україною та Росією», — йдеться у розслідуванні. Журналісти непокояться, що у цьому може бути потенційний конфлікт інтересів.

Андрій Єрмак у письмовому коментарі «Схемам» заявив, що Рахамім Емануїлов — старий знайомий його батька, з яким вони познайомилися під час роботи останнього у посольстві СРСР в Афганістані.

«20 років тому, в 1999 році, Рахамім Емануїлов попросив мене допомогти йому зареєструвати компанію на території України, оскільки планував займатися консультаційною діяльністю з питань торгівлі. Я допоміг йому як юрист. Ніяка господарська діяльність через цю компанію в результаті не велася. В останній раз ми спілкувалися близько десяти років тому — я вітав його по телефону з днем народження», — розповів помічник Зеленського.

Журналісти проаналізували фінансові звіти обох компаній, якими володіють Єрмак та Емануїлов, і з'ясували, що їхня діяльність не припинена. ЗАТ «Інтерпромфінанс Україна» з 1999 року не показувала доходів, а ТОВ «М.Є.П.» за 12 років з моменту заснування отримала доходів на майже 40 мільйонів гривень.

Схожі новини