Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Найближчим часом накопичувальна пенсійна система вводитися не буде", - міністр соцполітики

  • 27.09.2019, 12:37
  • 571

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська заявила, що в короткостроковій перспективі накопичувальна пенсійна система в Україні вводитися не буде

Про це вона сказала в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна», передає Економічна правда

«У короткостроковій перспективі навряд чи. У нас ще немає створеної інфраструктури, щоб це запрацювало, але вже є багато напрацювань. Взагалі дослідження за накопичувальною системою показують, що очікування людей щодо цієї системи занадто великі, люди не до кінця розуміють, скільки це буде коштів», — зазначила Соколовська.

За її словами, для запровадження накопичувальної системи спочатку потрібно створити її дизайн, а саме: хто платитиме внески, скільки вони будуть мати відсотків, зробити актуарні розрахунки, чи буде це вигідно людині.

«Плюс накопичення — це довгі гроші, тобто заощадження. Зазвичай це працює так, що кошти інвестуються, а значить, має бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає.

Ви знаєте, що було ухвалено законопроект про «спліт» — у ньому також є питання регулювання недержавних пенсійних фондів, Комісії з цінних паперів фондового ринку. Це перші кроки, про які можна сказати, що якщо рухатимемося в цьому напрямі ефективно, то за якийсь період часу зможемо ввести і накопичувальну систему", — додала міністр.

«Я скажу таку річ — нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Це насправді людська природа. Тому стимулювати людей накопичувати — це один із виходів. Але було б добре, якби люди розуміли і думали про старість заздалегідь», — сказала Соколовська.

Схожі новини