Передплата 2024 ВЗ

Виробниками біометричних паспортів має зайнятися НАБУ, - експерт

Використання в біометричному паспорті України захисних голографічних елементів, виготовлених закордоном, грубо порушує закони України і цим питанням має зайнятися НАБУ

Таку думку в ефірі телеканалу «Прямий» заявила журналістка Яніна Соколовська.

«Щодо боротьби з корупцією, то під час підготовки до ефіру мені потрапилося на очі декілька журналістських розслідувань щодо поліграфкомбінату „Україна“. Виявляється колишній голова цього комбінату Максим Степанов і нинішній керівник Юрій Онищенко на свою офшорку кидають по одному євро з кожного нашого паспорта і з кожної ID-картки, бо виходить що ота голограмка карти України на паспорті і ота голограмка тризубу на ID-картці вони, якось так вийшло, що є приватною власністю цих панів і 3 млрд гривень за останні роки вони, як підрахували журналісти, „наскирдували“ і в мене питання, де НАБУ у цій ситуації?», — заявила експерт.

Яніна Соколовська заявила, що вказана Степанович в декларації фірма та офшорна компанія, про які йде мова, розміщені в Естонії за однією адресою.

«Люди навіть не намагаютьсь щось приховати. Люди розуміють що НАБУ нікуди не прийде і нічого не буде робити. Мені зараз треба йти робити новий закордонний паспорт і я розумію, що мені „єврик“ потрібно віддати на офшорку певних панів. Можливо, я помиляюся і, можливо, НАБУ також вміє читати і вже розслідує те про що пишуть журналісти», — стверджує вона. За словами Соколовської, такі голограми в паспорті, є власністю України.

У Законі України «Про Єдиний державний демографічний реєстр» говориться, що паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон — це власність України. Тому належність іноземним або вітчизняним комерційним компаніям будь-яких прав інтелектуальної власності на захисні елементи або інші складові цих документів за законом — неприпустимі!

На порушення закону звернув увагу і ветеран АТО Дмитро Калинчук. За його словами, використання голографічних елементів, виготовлених закордоном, є порушенням Закону про «Про державну таємницю», за яким відомості про засоби захисту, технології та матеріали, якими реалізується захист бланків документів, що посвідчують особу або підтверджують громадянство України з безконтактним електронним носієм, становить державну таємницю. Розголошення державної таємниці може завдати шкоди національній безпеці України і тому всі перелічені відомості охороняє держава.

«Іноземна фірма не може розробляти або володіти цими відомостями. Степанов, Соколюк та Онищенко не знати цього не могли. Невже для них офшорні інтереси важливіші, ніж національні?», — пише Дмитро Калинчук

Схожі новини