Передплата 2024 «Добрий господар»

Українського коньяку та шампанського не буде: Рада ухвалила закон про захист географічних брендів

  • 20.09.2019, 14:36
  • 725

Уряд уже формує перелік українських брендів, до якого ввійдуть гуцульська овеча бринза, мелітопольська черешня, закарпатське вино, карпатський мед

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень» (реєстр. № 1065).

Як передає УНІАН, за дане рішення проголосували 277 народних депутатів.

Законом передбачається імплементація вимог статей 204−207 Угоди про асоціацію, а також положень Регламенту (ЄС) № 1151/2012 Європейського парламенту та Ради від 21 листопада 2012 року про якість сільськогосподарських продуктів та продуктів харчування.

В пояснювальній записці сказано, що метою ухвалення закону є забезпечення виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного національного законодавства щодо охорони прав на географічні зазначення із правом Європейського Союзу.

Закон дає нові визначення термінів «географічне зазначення», «назва місця походження товару»; можливість уточнити умови надання правової охорони географічному зазначенню та підстави для відмови в наданні такої охорони; визначити умови надання правової охорони омонімічному географічному зазначенню.

Також уточнюється коло осіб, які мають право на державну реєстрацію географічного зазначення. Крім того, переглядаються вимоги до заявки на реєстрацію; удосконалюється порядок проведення експертизи заявок на географічні зазначення; визначаються вимоги до технічних умов, яким повинен відповідати товар, для якого заявляється зазначення. Законопроектом упорядковується перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації географічних зазначень тощо.

Народний депутат Роксолана Підласа зазначила, що це закон про захист географічних зазначень, тобто назв регіонів та місцевостей, де традиційно виробляються товари з особливими властивостями та репутацією — це унікальні товари.

За її словами, підписавши Угоду про асоціацію Україна взяла на себе зобов’язання охороняти європейські географічні бренди від підробок. Водночас, зауважила депутатка, українські географічні назви також отримують правову охорону в країнах ЄС.

«Уряд уже формує такий перелік. До нього увійдуть гуцульська овеча бринза, мелітопольська черешня, закарпатське вино, карпатський мед та інше, що однозначно сприятиме просуванню українського експорту», — додала Підласа.

Схожі новини