Передплата 2024 «Добрий господар»

НБУ залишить лише 10 і 50 копійок

Зате п'ять та десять гривень також будуть металевими

«5 копійок донесете» — таку знайому фразу українці більше не почують від продавців. Монети номіналом 1,2 та 5 копійок уже з 1 жовтня не прийматиме жоден магазин. Однак їх можна буде обміняти у банках ще впродовж трьох років. Зникнуть з наших гаманців і 25 копійок.

«Вони поки що залишаться в готівковому обігу. Ними можна буде розраховуватись. Але ті монети номіналом 25 копійок, які потраплятимуть у банки, уже не повертатимуться в обіг», — заявив заступник голови НБУ Сергій Холод. За його словами, монети 1,2 та 5 копійок припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари чи послуги. Такі монети майже не повертаються з обігу до банківської системи. А вартість їх виготовлення значно перевищує номінальну вартість цих монет. За оцінкою НБУ, держава зможе економити понад 90 млн гривень на рік за рахунок зменшення витрат на виготовлення та обробку таких монет.

Загалом у планах Нацбанку скоротити банкнотно-монетний ряд скоротиться з 17 до 12 номіналів. Залишиться лише шість монет та шість паперових банкнот. Металевими будуть 10 і 50 копійок, одна, дві, п’ять та 10 гривень. Паперові банкноти номіналом в одну і дві гривні будуть вилучати з обігу в міру їх зношення. Наразі точну дату введення в обіг монети номіналом у 5 гривень не назвали, але її почали карбувати. Натомість перші банкноти у 1000 гривень офіційно з’являться в обігу 25 жовтня. Їхній перший тираж буде 5 млн екземплярів, але якщо буде замовлення від банків, кількість 1000-гривневих банкнот можуть збільшити.

Схожі новини