Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна у Мінську назвала умови реалізації "формули Штайнмаєра"

У Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі українська сторона назвала умови, за яких можлива реалізація формули Штайнмаєра.

Про це повідомила у Facebook прессекретар представника України у ТКГ Дарка Оліфер, — пише УНН.

«Представник України в ТКГ зазначив, що українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої формули Штайнмаєра щодо місцевих виборів. Реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів», — написала прессекретар.

Так, вона навела умови реалізації:

  • повне припинення вогню, забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України;
  • виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки;
  • розведення сил та засобів вздовж всієї лінії зіткнення;
  • забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів;
  • встановлення контролю за непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством та Мінськими угодами.

«Українська сторона підтвердила готовність до розведення сил та засобів в районі Золотого та Петрівського. Натомість російська сторона заблокувала визначення можливої дати розведення. Така позиція ставить під загрозу безпекову ситуацію на цих ділянках», — підкреслила Оліфер.

Крім того, з її слів, було досягнуто «значного прогресу» щодо взаємного одночасного звільнення утримуваних осіб.

«Обговорено перебіг відновлення моста у Станиці Луганській. У соціально-економічній підгрупі працюють над забезпеченням життєдіяльності інфраструктури Донбасу та підготовкою до холодної пори року», — зазначила Оліфер.

Схожі новини