Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

4000 доларів зарплати для вчителя? Забудьте!

Про гігантські вчительські зарплати (на рівні 4000 доларів), які перед виборами обіцяли у команді Зеленського, можна забути. Більше того, новий уряд вирішив не виконувати постанову попереднього, яка передбачала суттєве підвищення зарплат педагогів із 2020 року.

У серпні Кабмін Гройсмана прийняв постанову «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», яка передбачала прив’язку посадового окладу освітян до прожиткового мінімуму.

З 1 січня 2020 року мінімальний посадовий оклад мав зрости до 2,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з 2021-го — до трьох прожиткових мінімумів, з 2022-го — до 3,5 та з 2023-го — до чотирьох. Тодішній міністр освіти Лілія Гриневич заявляла, що на виконання цієї постанови у бюджеті на 2020 рік доведеться додатково закласти 19,5 млрд грн. Однак у проекті бюджету нового уряду жодних коштів на підвищення зарплати вчителям не передбачено. Єдине підвищення, на яке можуть розраховувати освітяни — індексація.

До речі, на субсидії новий уряд теж вирішив виділити менше — 47, 6 млрд грн порівняно з 55,1 млрд грн цьогоріч. «Це скорочення спричинено виключно економічними факторами: за рахунок індексації пенсій, збільшення рівнів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму доходи українців зросли. Відповідно зменшився і розмір субсидій, які держава виплачувала громадянам», — пояснила міністр соцполітики Юлія Соколовська.


Схожі новини